Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Παρακολουθήσεις: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην Επιτροπή της Βουλής – Κώλυμα από Μπίτζιο, Λαβράνο, Ντίλιαν

Παρακολουθήσεις: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην Επιτροπή της Βουλής – Κώλυμα από Μπίτζιο, Λαβράνο, Ντίλιαν

Μόνο με την παρουσία για ακρόαση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, του Γρηγόρη Δημητριάδη, η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις από το παράνομο λογισμικό Predator και την ΕΥΠ.

Οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε στην πρόσκληση ακρόασής ότι διαμένει στο Λονδίνο και αδυνατεί να προσέλθει στην Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις. Δήλωσε πρόθυμος να μεταβεί στις προξενικές μας αρχές για να απαντήσει εκεί σε τυχόν ερωτήσεις που θέλουν να του υποβληθούν.

Ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ότι διαμένει στο Μιλάνο και είναι πρόθυμος να απαντήσει με γραπτό υπόμνημα σε ερωτήσεις που θα θέλει η Επιτροπή να του θέσει. Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας κ. Tal Dilian, παρότι  στάλθηκε το σχετικό αίτημα – πρόσκληση στις προξενικές μας αρχές στο Τελ Αβίβ, αυτός δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί, όπως βεβαίωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Η αντιπολίτευση, φέρεται να αντέδρασε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος να έχει αναφέρει πως αυτή η συμπεριφορά δεν είναι «ανεκτή» και θα πρέπει να τους αποσταλεί εκ νέου πρόσκληση, καθώς είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η προσωπική παρουσία τους. Αντιθέτως σε περίπτωση άρνησή τους θα κινηθούν οι διαδικασίες των άρθρων 146-147 του ΚτΒ καθώς η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να διενεργεί και ως εξεταστική επιτροπή (αρ. 43Α ΚτΒ).

Παρακολουθήσεις: Διαφωνία για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών

Σημείο αντιπαράθεσης, προκλήθηκε και σχετικά με το εάν η συνεδρίαση πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθανάσιος Μπούρας φέρεται να υποστήριξε την μυστικότητα καθώς το θέμα αφορά την ΕΥΠ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να αντέτεινε ότι αυτό συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ, αντιθέτως. δηλαδή, με όσα μέχρι σήμερα υποστήριζε, εφόσον αυτοί έχουν κληθεί για το θέμα των υποκλοπών του Predator και όχι για την ΕΥΠ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, στο ίδιο μήκος, φέρεται να χαρακτήρισε την δήλωση αυτή του πρόεδρου της Επιτροπής Αθ. Μπούρα ως «συγκλονιστική δήλωση», καθώς ευθέως συνδέει το Predator και με την ΕΥΠ.

Παρακολουθήσεις: Ρήγμα στο ενιαίο μέτωπο της Αντιπολίτευσης

Ρήγμα φέρεται να έχει σημειωθεί κατά την εξέλιξη της συνεδρίασης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και  το ΚΚΕ. Αιτία ότι το ΚΚΕ καταλογίζει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  ότι στην διερεύνηση των παρακολουθήσεων, δεν θέτουν και την διερεύνηση  των συνακροάσεων των γραφείων του Περισσού το 2016. Ζήτησε να κληθούν πρόσωπα για να καταθέσουν με το τι συνέβη με τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες δημιούργησε ένταση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, φέρεται να έχει δράσει «πυροσβεστικά» για να ξεπεραστεί η αντιδικία. Το ΚΚΕ πάντως, φέρεται, να επιμένει ότι η Επιτροπή της Βουλής θα πρέπει να εξετάσει και το θέμα αυτό. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις