Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Συνεδριάζει η επιτροπή θεσμών – Ποιοι θα παραστούν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με αντικαταστάσεις λόγω κωλύματος και μονομαχίες επί διαδικαστικών θεμάτων  αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών που συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι.

Μετά από τα αιτήματα της Αντιπολίτευσης έχουν κληθεί σε ακρόαση ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και οι επιχειρηματίες Φέλιξ  Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος που φέρεται να συμμετείχαν στις εταιρείες Krikell και Intellexa καθώς και του ισραηλινού επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν σχετικά με τις παρακολουθήσεις και το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Aπό τους τέσσερις, ο μόνος που αναμένεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για ακρόαση της Επιτροπής είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ενημερώσει  ότι κωλύονται λόγω απουσία  τους στο εξωτερικό.  

Επί της συνεδρίασης

Τρία τα σημεία της αντιπαράθεσης επί διαδικαστικών θεμάτων που αναμένονται να τεθούν στην εκκίνηση της συνεδρίασης για μια ακόμη φορά. Το πρώτο, εάν η συνεδρίαση θα είναι ανοικτή ή κεκλεισμένων των θυρών.

Η συμπολίτευση θα υποστηρίξει ότι ο ΚτΒ είναι σαφής, όταν πρόκειται για θέμα που αφορά την ΕΥΠ οι ακροάσεις και οι συνεδριάσεις καλύπτονται από ισόβια μυστικότητα και διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η αντιπολίτευση θα ζητήσει η συνεδρίαση να μεταδοθεί καθώς το αντικείμενο είναι ευρύτερο και όχι στενά μόνο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Το δεύτερο, εάν η Επιτροπή, που έχει βάση του ΚτΒ λειτουργεί και με τις εισαγγελικές της αρμοδιότητες, συνεπώς οι κλητεύσεις σε αυτή είναι υποχρεωτικές και μπορεί να ασκηθεί η διάταξη περί βίαιης προσαγωγής σε ακρόαση. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης υποστηρίζουν πως η Επιτροπή έχει προσκαλέσει τα τέσσερα αυτά πρόσωπα σε ακρόαση και όχι με διαδικασίες κλήτευσης μάρτυρος και η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εξεταστική επιτροπή, άλλωστε η Ολομέλεια αποφάσισε συνέστησε Εξεταστική Επιτροπή και υπήρξε και πόρισμα. Από την άλλη η Αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η Εξεταστική που έγινε δεν αναιρεί από την Επιτροπή Θεσμών να ασκήσει ακόμα και παράλληλα τα διερευνητικά της καθήκοντα που τις παρέχει ο ΚτΒ. Το τρίτο σημείο διαφωνίας θα είναι εάν ο κ. Δημητριάδης επικαλεστεί τη δέσμευση απορρήτου στις απαντήσεις του. Ένα παλαιό θέμα, άλλωστε που συζητήθηκε και στην Επιτροπή Θεσμών από τον Αύγουστο και στην Εξεταστική Επιτροπή μετά,  με τη ΝΔ και την Αντιπολίτευση να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και με απόφαση δια πλειοψηφίας να επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας.

Τα ζητήματα αυτά, αλλά και όσα άλλα προκύψουν, αναμένεται να λυθούν δια ψηφοφορίας και οι αποφάσεις να ληφθούν κατά πλειοψηφία που την διαθέτει η ΝΔ. 

Το αρραγές της γραμμής της ΝΔ θεωρείται δεδομένο καθώς οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν διατυπωθεί από τον Κώστα Τζαβάρα, δεν θα υπάρχουν αφού ο βουλευτής Ηλείας έχει αντικατασταθεί μετά από αίτημά του. Επίσης αντικαταστάσεις λόγω απουσίας έχει γίνει και για τους βουλευτές Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανδρέα Κουτσούμπα. 

Οι τρεις βουλευτές θα αντικατασταθούν από τους βουλευτές Γιώργο Βλάχο, Δημήτρη Μαρκόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην Όλγα Κεφαλογιάννη που είναι μόνιμο μέλος της Επιτροπής και έχει και εκείνη στο παρελθόν διατυπώσει διαφορετικές οπτικές σε θέματα απορρήτου.

Η σύνθεση των 19 μελών της Επιτροπής, που θα κρίνει τις αποφάσεις είναι δέκα “γαλάζιοι” βουλευτές και 9 της Αντιπολίτευσης.​

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Μάρκο Ρούμπιο αποθέωσε την Ελλάδα στην ομιλία του στην Πνύκα: «Οι Έλληνες δεν διαμόρφωσαν απλώς την ιστορία, μας χάρισαν την ιστορία»
Σε μία παρέμβαση με έντονο ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας ως την πρώτη ολοκληρωμένη έκφραση των χαρακτηριστικών που έμελλε να καθορίσουν τη Δύση: Την περιέργεια, το θάρρος, τη φιλοδοξία και ένα ανήσυχο πνεύμα εξερεύνησης και ανακάλυψης του αγνώστου
Mark Schiefelbein
7
Αλέξης Τσίπρας: «Είμαι εδώ για να ενώσω την προοδευτική παράταξη» – Άνοιγμα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις
«Η κυβέρνηση που θα επιδιώξω να σχηματίσω, αν ο ελληνικός λαός με τιμήσει ξανά με την ψήφο του θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση, ριζοσπαστική με ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο»
Ο Αλέξης Τσίπρας 6
Επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα: Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τις ΗΠΑ – «Ύβρις», «γεράκι του πολέμου»
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τον στρατηγικό διάλογο Αθήνας και Ουάσιγκτον - Οι αιχμές για Τουρκία και καλώδιο και οι βαριές εκφράσεις για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
Ρούμπιο και Δένδιας, συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για ΕΔ