Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Παραμένουν συνέταιροι Τσίπρας – Καμμένος», λένε στη ΝΔ

«Παραμένουν συνέταιροι Τσίπρας – Καμμένος», λένε στη ΝΔ

«Αποχώρηση; Ποια αποχώρηση; Αφού την κυβέρνηση συνεχίζουν να στηρίζουν οι μισοί βουλευτές των ΑΝΕΛ». Η φράση αυτή – που ανήκει σε στέλεχος της ΝΔ – συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν στην οδό Πειραιώς τις εξελίξεις. Θα μπουν, μάλιστα, στην κοινοβουλευτική μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης με σκοπό να κλιμακώσουν την πίεση στους έξι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρωθεί ο… μαγικός για τον Αλέξη Τσίπρα αριθμός «151» και ν’ αναδείξουν αφενός τις ευθύνες τους «απέναντι στην ιστορία», όπως ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ.

Αφετέρου θα επιμείνουν ότι πρόκειται για πολιτική συναλλαγή με ανταλλάγματα, τα οποία θα φανούν σύντομα, υπονοώντας έτσι πως είτε οι βουλευτές αυτοί θα «τακτοποιηθούν» σε κυβερνητικές θέσεις είτε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές. Όπως επισημαίνουν από τη ΝΔ, αποτελεί ούτως ή άλλως πολιτικό παράδοξο το γεγονός ότι ο μεν πρωθυπουργός βρίσκει στήριξη από βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο δε Πάνος Καμμένος θα διαγράψει τους… μισούς «αντάρτες», προκειμένου να μη διαλύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και χάσει τα σχετικά προνόμια. Αλλά και αντίστοιχα να στηρίζεται σε άλλη πλειοψηφία η κυβέρνηση για ψήφο εμπιστοσύνης και σε άλλη για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, με τη ΝΔ να συνδέει πάντως για λόγους τακτικής την ψήφο εμπιστοσύνης με το «ναι» στις Πρέσπες.
Η στήριξη της κυβέρνησης από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και η προσπάθεια Καμμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα της κοινοβουλευτικής του ομάδας επιβεβαιώνει, όπως λένε, τις υποψίες των «γαλάζιων» στελεχών περί απόλυτης συνεννόησής τους, ενώ η πρώτη μάχη για τη ΝΔ θα δοθεί σήμερα, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης. Η ΝΔ θα επιμείνει στην εξάντληση της τριήμερης διαδικασίας που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, σε αντίθεση με την πρόταση του προέδρου, Νίκου Βούτση για διαδικασία που θα ξεκινήσει την Τρίτη το απόγευμα και δεν θα κρατήσει παραπάνω από μιάμιση μέρα, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.
Στα θέματα αυτά αναμένεται, άλλωστε, να επικεντρώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το βράδυ θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Antenna. Κεντρική ιδέα της τοποθέτησής του θα είναι ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση-κουρελού, όπως επαναλαμβάνει σε όλες τις ομιλίες του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του τα τελευταία 24ωρα, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις