Πολιτική

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο – Τα τρία «χαρτιά» Μητσοτάκη στη νέα συνάντηση με τους αγρότες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνεται σήμερα, Πέμπτη (29.02.24) το νέο θεσμικό πλαίσιο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων, σε συνέχεια της δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους αγρότες κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση θα «χτυπήσει» τα κυκλώματα που δρουν σε βάρος του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων και θα εστιάζει στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στην αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους παρανομούν.

Εκτός από το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος, το νέο, πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις, θα αφορά και στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά.

Γενικότερα, θα αφορά στα τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις ((ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

Η νομοθετική ρύθμιση κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων – που αποτελεί και βασικό αίτημα των αγροτών – είναι ένα από τα… «χαρτιά» στα χέρια του πρωθυπουργού στη νέα συνάντηση του με τους αγρότες της Θεσσαλίας, στις 11 Μαρτίου.

Το δεύτερο…. «χαρτί»

Το δεύτερο «χαρτί» στο νέο τετ-α-τετ, εκτός απροόπτου, στη δική τους έδρα αυτή τη φορά – θα είναι η έκθεση των Ολλανδών, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, μετά την επέλαση του «Ντάνιελ», που κατ’ επέκταση θα αφορά και στη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Η αναθεώρηση της Κ.Α.Π. το τρίτο… «χαρτί»

Το τρίτο «χαρτί» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι οι αλλαγές που συζητούνται στις Βρυξέλλες για την αναθεώρηση πτυχών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), με την Ελλάδα να έχει καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στον πρωτογενή τομέα.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι στις Βρυξέλλες – μετά και τις διαδηλώσεις  των αγροτών στις ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμη και έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν – ενόψει των Ευρωεκλογών, θα ληφθούν αποφάσεις «που θα λειαίνουν πολλές σκληρές γωνίες της Κ.Α.Π.».

Ο φόβος ανόδου της ακροδεξιάς κινητοποιεί τις Βρυξέλλες, όπου επί της αρχής συζητήθηκαν παρεκκλίσεις από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απλοποίηση διαδικασιών, προτάσεις των κρατών μελών για περισσότερη ευελιξία και κίνητρα παρά ποινές όσον αφορά περιβαλλοντικά κριτήρια, αύξηση της de minimis ενίσχυσης  (όρος για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), καθώς και ανακατεύθυνση των σιτηρών της Ουκρανίας ξανά σε αγορές τρίτων χωρών. Η δυνατότητα για μείωση των ποσοστού γης προς αγραναύπαση, που θα αυξήσει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, είναι μία από τις προτάσεις που ικανοποιούν τους Ευρωπαίους αγρότες.

Ικανοποίηση για την αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

Και τα τρία… «χαρτιά», με τα οποία θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη νέα του συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας, αποτελούν πρωτοβουλίες και κινήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να προωθήσει για τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας.

Όσον αφορά στα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος, που ζητούν οι αγρότες, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι αγρότες αποσύρονται από τα μπλόκα, εκτιμώντας ότι έχουν πειστεί, στην πλειοψηφία τους, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού, σε κάθε κατεύθυνση, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 47
ΝΔ: Μαρινάκης, Παπαστεργίου, Ρωμανός ανάμεσα στα πρώτα ονόματα των ψηφοδελτίων – «Μπαράζ» περιοδειών από γαλάζια στελέχη
«Πρόκειται για ένα μαραθώνιο δρόμο μέχρι τις εκλογές του 2027» δηλώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα μετέχει συντεταγμένα όλη η ΝΔ
Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τη λειτουργία του gov.gr 11
Crash test για Τσίπρα, Καρυστιανού και Ανδρουλάκη: ΕΛΑΣ, Ελπίδα και ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη 2η θέση – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στη «μεγάλη εικόνα» καταγράφεται μια σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το νέο τρίγωνο της αντιπολίτευσης αναζητά ακόμη σαφές πολιτικό αφήγημα
Οι Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού και Νίκος Ανδρουλάκης 104
Μετωπική Καρυστιανού κατά ΔΣΑ για την αναβολή της εκδήλωσης: «Φίμωση του διαλόγου με παλαιοκομματικά κριτήρια»
Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» αφήνει αιχμές για παρεμβάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επισημαίνει ότι η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη αναβάλλεται, αλλά δεν ακυρώνεται
Μαρία Καρυστιανού