Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Παρασκευόπουλος: Ήμουν ο… Λάμπρου του Βενιζέλου και του Κουβελάκη

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Υπερασπίστηκε τον Πάνο Λάμπρου, παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις του με τον Γιάννη Πανούση δεν ήταν οι καλύτερες, και προσπάθησε να ρίξει τους τόνους για τη μηνυτήρια αναφορά. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος καταθέτει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και είπε… πολλά!

Με εμφανή προσπάθεια εκτόνωσης με «υποβαθμίσεις» και «παρανοήσεις» ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να «αποδημήσει» το βάρος των καταγγελιών του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε μαζί με άλλα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και για τις «παραθεσμικές» και «εξωθεσμικές» συνεννοήσεις του συνεργάτη του κ. Πάνου Λάμπρου με κρατούμενους και υπόδικους για ποινικά και τρομοκρατικά αδικήματα για νομοθετικές ρυθμίσεις που επιθυμούσαν.

Στην εισαγωγή του τοποθέτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος θέλησε να δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών κράτησης. Υπήρχαν είπε, τότε μεγάλα προβλήματα από την υπερσυγκέντρωση στις φυλακές και τις εξεγέρσεις. Επειδή, πρόσθεσε, ήταν αδύνατον να μπορούσα να είμαι εγώ παρόν σε όλες τις φυλακές αναζήτησα μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ και το αντίστοιχο τμήμα παρακολούθησης του σωφρονιστικού συστήματος και της βελτίωσής του και μου γνώρισαν τον κ. Πάνο Λάμπρο που είχε μια έντονη και πολύχρονη ενεργή παρουσία.

Τον κ. Π. Λάμπου μάλιστα τον γνώριζα από χρόνια και ως ακτιβιστή στο χώρο των κρατουμένων. Όταν τον γνώρισα διαπίστωσα ότι ο κ. Λάμπρου δεν ήταν όπως αρκετοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο δηλαδή δεν ήταν φανατικός και δεν είχε καταγγελτικό λόγο. Οι υπηρεσίες του, είπε, ήταν πολύ χρήσιμες. Το έργο του ήταν να εκθέτει τις θέσεις του Υπουργείου και να ακούει τα αιτήματά τους. Ο στόχος ήταν είπε «να αποσβέσει τις αναταραχές» και στο πλαίσιο αυτό «συζητούσε με την γλώσσα τους για τους προσεγγίσει… Δεν περίμενα ότι θα χρησιμοποιούσε πληθυντικό ή θα τους μιλούσε με νομικούς όρους αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης εμπιστοσύνης και ηρεμίας… Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε πως οι διάλογοι αυτοί του πρώην συνεργάτη του με κρατούμενους «δαιμονοποιήθηκαν…».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μάλιστα, αναφέρθηκε στην μακροχρόνια ύπαρξη τέτοιων «διαπραγματευτών» «για την κατάσβεση “πυρκαγιών” που μπορεί να υπάρχουν στις φυλακές…» υπενθυμίζοντας ότι αυτές ξεκίνησαν επί υπουργίας του αείμνηστου Αθανάσιου Καννελόπουλου, αλλά και ότι εγώ, όπως είπε «ήμουν ο αντίστοιχος κ. Λάμπρου της εποχής επί υπουργίας Κουβελάκη και Ευαγ. Βενιζέλου» λέγοντας πως «τότε πήγα στις φυλακές της Πάτρας με εντολή του κ. Βενιζέλου, μαζί ήταν και ο κ. Λοβέρδος και ακούσαμε τα αιτήματα των κρατουμένων και έγινε ένας πολύς καλός νόμος, που όλες του οι ρυθμίσεις μακροημέρευσαν και ισχύουν μέχρι σήμερα…».

Σχετικά με τις επαφές που είχε ο μετακλητός συνεργάτης κ. Πάνος Λάμπρου με τους κρατουμένους, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «τα σημειώματά του παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες τόσο σε μένα όσο και στον κ. Πανούση και την Αστυνομία. Τα έστελνε ανυπόγραφα, ήταν διάλογοι με κρατούμενους και δεν έδειχναν μια συμπεριφορά που να έδειχνε πουθενά ότι τους ξεσηκώνει σε παρανομία… αντίθετα έδειχνε ότι άκουγε τα αιτήματά τους…».

Σημειώματα που όπως είπε αφού ήταν ανυπόγραφα, μέσα εύλογο χρόνο όπως προβλέπεται τα κατέστρεψε αλλά και κατά την αποχώρηση του από το υπουργείο προεκλογικά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλησε να υποβαθμίσει την μομφή ότι «υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες καθ’ υπαγόρευση των κρατουμένων» λέγοντας ότι «τα βασικά θέματα που έθεταν δεν πέρασαν στο νομοσχέδιο…» και αυτά που νομοθετήθηκαν ήταν θέσεις μου που είχα αναπτύξει και στις προγραμματικές δηλώσεις που είχα κάνει τον Φεβρουάριο κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης…

Σχετικά με τις απειλές των φυλακισμένων είπε ότι δεν δεχόταν μόνο ο κ. Πανούσης αλλά και ο ίδιος αλλά «δεν ανησύχησα γιατί είχα καλή αστυνομική φύλαξη και επειδή αυτό συμβαίνει με όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης επειδή έχουν κάνουν με αυτό τον ειδικό πληθυσμό. Ακόμα και σήμερα, ο κ. Αθανασίου δέχεται απειλές, απειλές δεχόταν κ. Χρυσοχοΐδης, ακόμα θυμάμαι και ο Κουβελάκης δεχόταν απειλές».

Για τις απειλές που δεχόταν ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι δεν ήταν είπε μόνο φραστικές αλλά και απειλές που είχαν και εξατομικευμένες πληροφορίες. Ο κ. Γιάννης Πανούσης, είπε σε μια συνάντηση που είχαν και αναφέρθηκαν σε αυτές τις απειλές ανησυχούσε και είχε την αίσθηση, σε αντίθεση με τον ίδιο ότι ο κ. Λάμπρου θα μπορούσε να συμβάλει κατά των απειλών που δεχόταν…

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλοντας να δώσει μια «γεύση» των απειλών που δεχόντουσαν ήταν ότι «ο κ. Πανούσης ήταν ο βασανιστής τους και εγώ Πόντιος Πιλάτος που δεν κάνει τίποτε εάν και είμαι υπεύθυνος…» Αυτό είπε, ήταν το «μότο» με διαφορές εκφράσεις κάθε φορά.

Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αναγνώρισε πως είχε δύο «προστριβές» με τον κ. Γιάννη Πανούση ως μέλη της πρώτης κυβέρνησης. Η πρώτη αφορούσε όταν ο κ. Πανούσης ως υπουργός Προστασίας του Πολίτης είχε πει δημόσια ότι «ένας κρατούμενος θα δολοφονηθεί μέσα στις φυλακές. Εμείς, είπε, είχαμε πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα φύλαξής του μέσα στις φυλακές, όμως αυτή η αναφορά από έναν υπουργό μπορούσε να δράσει πολύ αρνητικά…».

Η δεύτερη «προστριβή» είπε είχε να κάνει με την υπόθεση των Πυρήνων Φωτιάς και σχετικά με μια επέμβαση της Αστυνομίας που έγινε στις φυλακές του Κορυδαλλού. Οι Πυρήνες της Φωτιάς, είπε ο υπουργός, έβγαλαν μια ανακοίνωση που χαρακτήριζαν τον Γιάννη Πανούση «ως φασίστα υπερυπουργό και μένα ότι τηρώ σιγή ιχθύος και ότι εγώ είχα παραχωρήσει την διοίκηση των φυλακών στον κ. Πανούση. Ο κ. Πανούσης απάντησε σε αυτή την ανακοίνωση λέγοντας πως «ο ίδιος δεν ζήτησε από την Αστυνομία να κάνει καμία βίαιη επέμβαση στον Κορυδαλλό αλλά άλλος που είναι και υπεύθυνος που κρύβεται. Κάτι που με φωτογράφιζε στους τρομοκράτες. Για αυτό και του παραπονέθηκα».

Ο κ. Πανούσης, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μου είχε πει ότι «πίστευε ότι ο κ. Πάνος Λάμπρου δεν μιλάει για να σώζει τις καταστάσεις αλλά τους συντονίζει κιόλας… και εγώ του είχα απαντήσει πως δεν το βλέπω ούτε από τα σημειώματα αλλά ούτε και από την πληροφόρηση που υπήρχε από την Αστυνομία. Και πρόσθεσε πως και «ο κ. Πανούσης μου το είχε πει αυτό για τον ρόλο του κ. Λάμπρου όχι με βάση δεδομένων αλλά ως αίσθηση που είχε αποκομίσει…».

Σχετικά με την μη συνέχιση της εργασίας του κ. Π. Λάμπρου ως μετακλητός συνεργάτης του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος το απέδωσε στο γεγονός ότι «ψηφίσθηκε ο νόμος και δεν χρειάστηκε να συνεχίσει…» και τώρα είπε μετέχει σε μια ομάδα εργασίας σχετικά με την ανάπτυξη των δομών υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα. Μια συμμετοχή σε μια ομάδα εργασίας που δεν του παρέχει ούτε νομικά ούτε ουσιαστικά τον τίτλο του συνεργάτη του Υπουργείου επειδή μετέχει όπως πολλοί άλλοι σε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Υποβάθμιση και αλλαγή «στόχου» επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και για την «κυβερνητική» πρωτοβουλία για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν μαζί με τον νυν αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και συνοδεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης είπε ότι την κατέθεσαν όχι εναντίον του κ. Γιάννη Πανούση αλλά « για να κόψει από την τηλεόραση και τα ΜΜΕ την δημοσιοποίηση μιας σειράς από έγραφα της ΕΥΠ.

«Δεν στρεφόταν κατά του κ Πανούση απλά γίνεται μια μνεία και στο όνομά του καθώς αναφερόταν σε αυτές τις δημοσιοποιήσεις που γινόντουσαν. Η μήνυση έγινε από την ανησυχία της κυβέρνησης να σταματήσουν να εμφανίζονται σωρηδόν διάφορα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών που μπορούσαν να βάλουν την ασφάλεια της χώρας ή την εικόνα της διεθνώς και νομίζουμε ότι αυτό ανακόπηκε η ροή και σταμάτησε από όσους ήταν υπεύθυνους γι αυτή την ροή εγγράφων να σταματήσουν».

Ενδεικτικό, για την εκτόνωση του θέματος που θέλησε να προβεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε σχέση με τον κ. Γιάννη Πανούση ήταν και η φράση του «νομίζω ότι «πέρασε μια κακή φάση στις σχέσεις μας και θα αποκατασταθεί μια καλή επαφή μεταξύ μας. Ελπίζω να ομαλοποιηθεί».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε