Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η τελευταία (;) πρόταση των δανειστών; – Παράταση ως τον Νοέμβριο και ρευστότητα 15,5 δισ. ευρώ – “Βρυχάται” ο Σόιμπλε: 50%-50% το Grexit

Η τελευταία (;) πρόταση των δανειστών; – Παράταση ως τον Νοέμβριο και ρευστότητα 15,5 δισ. ευρώ – “Βρυχάται” ο Σόιμπλε: 50%-50% το Grexit

– Πεντάμηνη παράταση προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα
– Τι προβλέπει η δισέλιδη πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί Οικονομικών – Θα συζητηθεί στο Eurogroup του Σαββάτου
– Πληροφορίες πως η παράταση συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ
– Σόιμπλε: Γενναιόδωρη η πρόταση των Θεσμών προς την Ελλάδα
– Για πρώτη φορά είπε πως οι πιθανότητες Grexit είναι μοιρασμένες
– MNI: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης έτοιμο αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup

Ο χρόνος, για άλλη μια φορά, έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα προς ακόμη ένα κρίσιμο Eurogroup. Το πολλοστό απ’ όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Στις Βρυξέλλες, οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις χτυπούν κόκκινο.

Οι δανειστές ρίχνουν μια νέα πρόταση στο τραπέζι του Eurogroup που συνεδριάζει στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου: πεντάμηνη παράταση και έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. ευρώ για να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της (βλέπε ΔΝΤ) και να μην κηρύξει στάση πληρωμών.

Μετά τα δημοσιεύματα της Handelsblatt και του Reuters την πρόταση των δανειστών για παράταση μεταδίδει και ο Guardian. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές κατέθεσαν στο Eurogroup της Πέμπτης ένα δισέλιδο κείμενο, στο οποίο προτείνουν την πεντάμηνη παράταση του προγράμματος και την έκτακτη χρηματοδότηση σε δόσεις.

Αυτό το κείμενο θα συζητηθεί και στο Eurogroup του Σαββάτου. Ο Guardian αποκαλύπτει και το πως θα συγκεντρωθεί η έκτακτη βοήθεια των 15,5 δισ. ευρώ για να δοθούν στην Ελλάδα αν συμφωνήσει στην παράταση ως το τέλος του Νοεμβρίου: 8,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης, 3,3 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

“Βρυχάται” ο Σόιμπλε: 50-50 το Grexit

Λίγη ώρα αφού ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γέγκερ, χαρακτήρισε γενναιόδωρη την πρόταση των Θεσμών προς την Αθήνα και έστειλε μήνυμα πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup είναι να κινηθεί η Ελλάδα προς τις θέσεις των δανειστών και όχι το αντίστροφο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξαναχτύπησε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που πολλοί τον κατηγορούν πως επιδιώκει το Grexit, είπε, για πρώτη φορά, ότι οι πιθανότητες για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές είναι 50%. Άρα το υπόλοιπο 50% είναι οι πιθανότητα για Grexit.

«Δεν ξέρω ποια θα είναι η έκβαση, είναι 50-50», δήλωσε ο Σόιμπλε από τη Φρανκφούρτη, σημειώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της», ενώ σημείωσε ότι καμιά άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίπτωση της Ελλάδας. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα ξέρει τα πλεονεκτήματα της παραμονής της στην ευρωζώνη…

Αναφερόμενος στην καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η 30ή είναι η 30ή, όχι η 1η Ιουλίου και σχολίασε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, αλλά το ίδιο και η δική μου».
Σε ό,τι αφορά την ουσία των ελληνικών προτάσεων, υποστήριξε ότι πρόκειται μόνο για φόρους και όχι για περικοπές δαπανών και προσέθεσε ότι τα κράτη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να ξοδεύουν χωρίς όριο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε