Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου – Αλλαγή στις διατάξεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας

Παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου – Αλλαγή στις διατάξεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας

Τροπολογία με την οποία παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου, όπως και οι προθεσμίες που προβλέπονται για την ακύρωση απόφασης αποφυλάκισης για λόγους υγείας εάν αυτή έχει στηριχθεί σε πλαστά έγγραφα προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Να παραταθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου αποφάσισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Η  νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ισχύει έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές που κατατείνουν στη βελτίωση κάποιων διατάξεων οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.

Συγκεκριμένα εάν ο κρατούμενος που θα βγεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός η τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα μπαίνει και πάλι στη φυλακή και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή του.

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργείας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες και λοιπά, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγούν νωρίτερα, αλλά προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται αλλά να κρατούνται κατ΄οίκον ή με βραχιολάκι.

Επιπλέον προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις – τύπου Φλώρου- ο νόμος αυστηροποιείται, οι δικαστές θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοςύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών κι αν αυτά είναι πλαστά θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκιση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με χρονικό όριο την ψήφιση του Νέου Ποινικού Κώδικα και σημαντικές εξαιρέσεις προτείνεται νομοθετικά η παράταση των έκτακτων μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών του νόμου 4489/2017. Ειδικότερα, αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. 

Εισάγονται, ωστόσο, αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση, καθώς αν ο απολυθείς τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής. Για ορισμένα, ωστόσο, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι μόλις τεθεί σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας τέτοιες διατάξεις θα παύσουν να ισχύουν καθώς δεν θα χρειάζονται πια. 

Εξάλλου, επέρχονται διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα και ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης με επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την αποφυλάκιση. Αφενός καθίσταται δυνατό να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ, αφετέρου γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία. 

Παράλληλα, τέλος, με τροπολογία, προωθείται η αύξηση των θέσεων κράτησης, μέσα από τη στελέχωση και λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος κράτησης 600 θέσεων, αυτού της Δράμας. Συγκεκριμένα συστήνονται 258 θέσεις όλων των κλάδων του προσωπικού οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της φυλακήςη κάλυψη των οποίων θα επιδιωχθεί αμέσως με σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ. 

Με τις ρυθμίσεις αυτές το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει μια ισορροπημένη αντεγκληματική πολιτική η οποία κατά την κράτηση εστιάζει στην ασφάλεια και την ανθρωπιστική μεταχείριση, ενώ μετά την αποφυλάκιση δίδει έμφαση στην επανένταξη και την προφύλαξη από την υποτροπή. Άλλωστε τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομία δείχνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, στα σοβαρά εγκλήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί) καταγράφεται είτε μείωση είτε σταθεροποίηση.

Οι δυο τροπολογίες για το νόμο Παρασκευόπουλου

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση  του νομοσχεδίου για την αλλαγή του τρόπου κατάθεσης Πόθεν Έσχες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα καταθέσει δύο τροπολογίες.

Η μία αφορά το νόμο Παρασκευόπουλου που θα παρατηθεί η ισχύς του, χωρίς όμως ο υπουργός προς το παρόν αναφέρει κάτι περισσότερο, όπως επίσης θα παραταθούν οι  προθεσμίες  που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή αποφάσεων αποφυλάκισης για λόγους υγείας εάν αυτές έχουν εκδοθεί με βάση πλαστών εγγράφων. Μια αλλαγή που σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε αναγκαία όταν προέκυψε  η  υπόθεση Φλώρου, καθώς διαπιστώθηκε η άμεση αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης του από την Δικαιοσύνη δεν θα ήταν εφικτή, εάν είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος 110 Α του Ποινικού Κώδικα περί πρόωρων αποφυλακίσεων για λόγους υγείας για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ανέφερε ότι διεξοδικά για την ανάγκη αυτή της τροπολογίας  που θα παρατείνει το νόμο Παρασκευόπουλος θα μιλήσει στην Επιτροπή της Βουλής, λίγο αργότερα.

Η δεύτερη τροπολογία που επίσης που προανήγγειλε ο υπουργός  Δικαιοσύνης ότι θα καταθέσει αφορά αλλαγές στο οργανόγραμμα του καταστήματος κράτησης της Δράμας.

Δείτε την τροπολογία

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/10/tropologia_paraskevopoulou.pdf”]

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις