Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου 

Παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου 

Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί την κυριότερη μεταναστευτική οδό και παρουσιάστηκε σήμερα Κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας στην ΕΕ με τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative (EMMRI)».

Η πρωτοβουλία μεταναστευτική οδό παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Mladen Marinov.

Η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά παρέμβαση – συνεισφορά στις υπό διαμόρφωση προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των Κρατών Μελών πρώτης γραμμής στο κρίσιμο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σκοπός της παρούσας πρωτοβουλίας είναι:

Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης της μεγάλης μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των λοιπών ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις αυξανόμενες, συνεχιζόμενες και σαφώς δυσανάλογες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου και της ΕΕ.
Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω μετεγκαταστάσεων, η ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και η γενικότερη ενίσχυση των άμεσα πληττόμενων κρατών.

Στόχος να σταματήσουν τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών

Επιπλέον, οι τρεις χώρες υποστηρίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας 2016 μέσω: Της εκρίζωσης των δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την ΕΕ,
της αποτροπής της εκτροπής των ροών και της εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών από θάλασσα, στεριά και αέρα, προς όλη την Ευρώπη και τα Κράτη-Μέλη της,
της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα λοιπά Κράτη-Μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων.

Επίσης, Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια ζητούν να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στον υπό διαμόρφωση Κοινοτικό Προϋπολογισμό (ΠΔΠ 2021-2026).

Σχετικά με την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα οι 3 χώρες, στη βάση κοινού κειμένου, ασκούμε πίεση μέσα στην ΕΕ, ώστε οι εταίροι και οι αρμόδιοι θεσμοί, προεξαρχούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δώσουν λόγω και πράξει τη μέγιστη δυνατή προσοχή στη μεταναστευτική-προσφυγική πρόκληση, που τα 3 κράτη μας αντιμετωπίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο – το βασικό μέτωπο του μεταναστευτικού ζητήματος. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέχρις ότου υπάρξουν απτά αποτελέσματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας προς τις χώρες πρώτης γραμμής, τις χώρες – σύνορο, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος».

Ο Χρυσοχοϊδης στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο συμμετείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ο δεξιός εξτρεμισμός, οι προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην εσωτερική ασφάλεια, οι υβριδικές απειλές κλπ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε εκτενής συζήτηση για το μεταναστευτικό, κατά την οποία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την έξαρση του προβλήματος λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ροών από την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες και να αναπτύξει τις θέσεις της χώρας μας εν προκειμένω.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για τα ασυνόδευτα ανήλικα και τις σχετικές επαφές που έκανε με ομολόγους του προκειμένου οι χώρες τους να αποδεχθούν έναν αριθμό ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής ανάγνωσης από όλα τα μέρη – Ελλάδα, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση – της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, έτσι ώστε και άλλες εθνικότητες, πλην των Σύρων αιτούντων, αλλά και όσων βρίσκονται στην ενδοχώρα να συμπεριληφθούν στους δυνάμενους επιστροφής στην Τουρκία σε περίπτωση μη χορήγησης ασύλου.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, πραγματοποίησε διμερείς επαφές με σειρά ομολόγων του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις