Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΠΑΣΟΚ: Θα τραβήξουν το σκοινί Γεννηματά – Ανδρουλάκης;

ΠΑΣΟΚ: Θα τραβήξουν το σκοινί Γεννηματά – Ανδρουλάκης;

Ενδεικτική για το πώς και προς τα πού πορεύεται εν όψει του συνεδρίου του το ΠΑΣΟΚ είναι η σημερινή ημέρα, κατά την οποία συνεδριάζει το λεγόμενο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του Κινήματος. Πρόκειται για το πολιτικό όργανο, στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), καθώς και οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

Μοιραία τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο αν Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα τραβήξουν το σχοινί και το χάσμα που έχει εκδηλωθεί ανοιχτά πλέον από την περασμένη Παρασκευή θα καταστεί αγεφύρωτο εν όψει του συνεδρίου – το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου. 

Επίδικο αποτελεί ο τρόπος εκλογής των συνέδρων, με την πλευρά της ηγεσίας να θεωρεί ότι, λόγω της επίσπευσης των διαδικασιών, θα πρέπει ως σύνεδροι ν’ ανακηρυχθούν αυτομάτως όσοι είχαν εκλεγεί ως σύνεδροι του ΚΙΝΑΛ και προέρχονται ασφαλώς από το ΠΑΣΟΚ. Ενώ η πλευρά Ανδρουλάκη επιμένει ότι πρέπει να τηρηθούν απαραίτητα οι καταστατικές διαδικασίες και να δρομολογηθεί η εκλογή συνέδρων από μηδενική βάση.

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι βαρύ μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, η οποία, παρά τις διαψεύσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη, διεξήχθη και δεν είχε κάποια κατάληξη παρά μόνον επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ των δύο. Προφανώς πίσω από αυτή τη διαμάχη υποκρύπτεται η βούληση κάθε πλευράς να ελέγξει τους συσχετισμούς, καθώς αυτοί θα καθορίσουν τις αποφάσεις και την κατάληξη του συνεδρίου.

Έως αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα «πυροβολήσει», βάζοντας θέμα ηγεσίας και διεκδικώντας την εκλογή του ως νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος. Τουναντίον, γίνεται δέκτης εισηγήσεων ακόμη και για τη μη συμμετοχή του στο συνέδριο εάν η πλευρά Γεννηματά επιμείνει στις θέσεις της, ούτως ώστε να μην το νομιμοποιήσει.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για κανένα από τα δύο ζητήματα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, αλλά επιβεβαίωσε την πλήρη αντίθεσή του με την ηγεσία, κάνοντας λόγο για «απαξίωση της παράταξης» με αφορμή την απόφαση Γεννηματά για το συνέδριο, αλλά και για «κατάργηση των οργάνων που αποφασίζουν» εκ μέρους της επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι καταστατικά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι έκτακτο, καθώς καθυστερεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ενώ τυπικά η θητεία της κυρίας Γεννηματά έχει λήξει.

Ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο έχει ζητήσει και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, στην περίπτωση που πληρούνται αυτοί οι όροι, εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όπως αποκάλυψε μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο newsit.gr, δεν ζητάει απλώς την «επιστροφή στις ρίζες» και την αναβίωση του ΠΑΣΟΚ ως βασικού φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλ’ επιπλέον έχει συγκεκριμένο πλάνο προς τούτο, το οποίο είναι έτοιμος να υπηρετήσει. Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, έχει ζητήσει και ο Νίκος Παπανδρέου.

Τα σενάρια αλλαγής ηγεσίας πάντως φέρνουν ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο δυαρχίας: να είναι, δηλαδή, άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αφού στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ η θητεία της κυρίας Γεννηματά λήγει το 2021.

Η ίδια φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει δυναμικά τους αμφισβητίες της και επιδιώκει, ως φαίνεται, καταστατική τροποποίηση που θ’ αποτρέψει το ενδεχόμενο δυαρχίας, θέλοντας να προχωρήσει στην πράξη το σχέδιό της για ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην προσπάθεια διεμβολισμού που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, «διαβάζεται» από την πλευρά Ανδρουλάκη ως προσπάθεια ν’ ανανεώσει εμμέσως τη θητεία της ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ν’ αποφύγει την κρίση της βάσης του Κινήματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις