Πολιτική

Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχτούμε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ

Νέο σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που το πρωί της Τετάρτης (30.10.2019) δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο και τον Νίκο Αναστασιάδη είναι διαχρονικώς αμέριστη και επί της αρχής αμετακίνητη, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το κυπριακό δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα και η επίλυσή του πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη θέση για ένα ομοσπονδιακό κράτος και τόνισε ότι δεν νοούνται στρατεύματα κατοχής και εγγυητές. Επισήμανε ότι η Τουρκία έχει να κάνει με την Ευρώπη όταν συζητάει το Κυπριακό και «δεν θα ανεχτούμε από μέρους της παραβιάσεις τής κυπριακής ΑΟΖ, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το δίκαιο της θάλασσας». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας είναι μεν γραφικές, αλλά και επικίνδυνες δε.

paulopoulos anastadiades

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική, άδολη, χωρίς σκοπιμότητες και γνήσια στήριξη από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε στην πρωινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στόχος της ήταν οι συντονισμός ενόψει της συνάντησης με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη δημιουργία μιας βάσης θετικού διαλόγου.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά δεν θα δεχθεί έκνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, που δεν βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι στη τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Πρόεδρου Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη στήριξη στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Ανδρέας Φούρας για τη μάχη του με τον καρκίνο: «Θα έχω ένα δύσκολο χειρουργείο, ελπίζω πως θα αντέξω»
«Θέλω να ευχαριστήσω για την συμπαράσταση και να συμβουλεύσω όσους ταλαιπωρούνται από παλινδρόμηση να μην παραλείπουν τον ιατρικό έλεγχο» γράφει μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Φούρας
Ανδρέας Φούρας
ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπερταμείο ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ - Ευπρόσδεκτες οι προτάσεις Δούκα και Χριστοδουλάκη
Με τις δημοσκοπήσεις να μην «παίζουν το παιχνίδι» της εσωκομματικής ίντριγκας, και τη βελόνα να παραμένει κολλημένη, στη Χαριλάου Τρικούπη επιλέγουν να τις διαβάζουν …αλλιώς
Χάρης Δούκας και Μανώλης Χριστοδουλάκης
Σήμερα η συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσινγκτον – Διμερείς σχέσεις και Ιράν στην ατζέντα
Κατά τη διαμονή του στην Ουάσινγοτν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους και θα δώσει ομιλία στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council
Μάρκο Ρούμπιο / Γιώργος Γεραπετρίτης
ΠΑΣΟΚ κατά Μαρίας Καρυστιανού: Όσο μιλάει για θέματα που δε γνωρίζει, εκτίθεται
«Προς ενημέρωση της, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη αποκάλυψε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και οδήγησε σε όλες τις δικαστικές νίκες» αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη
ΠΑΣΟΚ
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο: Ενέργεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και παράνομος στοιχηματισμός στην ατζέντα
Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων, οι επιπτώσεις της ΑΙ στον πολιτισμό, ρυθμίσεις για παράνομα τυχερά παίγνια και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και παρεμβάσεις για Δικαιοσύνη και στεγαστική αρωγή
Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο
Μαρία Καρυστιανού: Μου έταξαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, απέρριψα την πρόταση – Πριν το καλοκαίρι η ανακοίνωση του νέου κόμματος, μας ζορίζει η ονομασία
«Έχω περάσει από πολύ δύσκολες οικονομικές καταστάσεις. Όταν ο γιος μου ήταν 8-9 ετών, είχα 20 ευρώ για να ψωνίσω στο σούπερ μάρκετ και είδε ένα παιχνίδι... Ήθελα να κλαίω»
Μαρία Καρυστιανού
163