Πολιτική

Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχτούμε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ

Νέο σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που το πρωί της Τετάρτης (30.10.2019) δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο και τον Νίκο Αναστασιάδη είναι διαχρονικώς αμέριστη και επί της αρχής αμετακίνητη, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το κυπριακό δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα και η επίλυσή του πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη θέση για ένα ομοσπονδιακό κράτος και τόνισε ότι δεν νοούνται στρατεύματα κατοχής και εγγυητές. Επισήμανε ότι η Τουρκία έχει να κάνει με την Ευρώπη όταν συζητάει το Κυπριακό και «δεν θα ανεχτούμε από μέρους της παραβιάσεις τής κυπριακής ΑΟΖ, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το δίκαιο της θάλασσας». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας είναι μεν γραφικές, αλλά και επικίνδυνες δε.

paulopoulos anastadiades

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική, άδολη, χωρίς σκοπιμότητες και γνήσια στήριξη από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε στην πρωινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στόχος της ήταν οι συντονισμός ενόψει της συνάντησης με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη δημιουργία μιας βάσης θετικού διαλόγου.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά δεν θα δεχθεί έκνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, που δεν βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι στη τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Πρόεδρου Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη στήριξη στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ κατά Μαριάς Καρυστιανού: Όσο μιλάει για θέματα που δε γνωρίζει, εκτίθεται
«Προς ενημέρωση της, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη αποκάλυψε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και οδήγησε σε όλες τις δικαστικές νίκες» αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη
ΠΑΣΟΚ
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο: Ενέργεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και παράνομος στοιχηματισμός στην ατζέντα
Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων, οι επιπτώσεις της ΑΙ στον πολιτισμό, ρυθμίσεις για παράνομα τυχερά παίγνια και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και παρεμβάσεις για Δικαιοσύνη και στεγαστική αρωγή
Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο
Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη: Ο φράχτης θα καλύψει όλο τον Έβρο έναντι οποιασδήποτε απειλής
Το 16ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 15 έως τις 17 Μαΐου 2026
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Αντιπαράθεση Φλωρίδη και Φάμελλου για τις εκταφές των Τεμπών: «Τα πράγματα εξελίσσονται όπως προβλέπει η νομοθεσία », «Πάρτε θέση»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε τη διαδικασία που προβλέπεται για εκταφές και εξετάσεις, επαναλαμβάνοντας ότι, αν υπάρξει αδυναμία από ελληνικά εργαστήρια, θα αναζητηθούν πιστοποιημένα του εξωτερικού, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σαφή πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης
Φλωρίδης και Φάμελλος
Ακρίτα για Καρανίκα: «Ας του δώσει κάποιος μια θεσούλα στην κυβέρνηση να ηρεμήσει ο λακές του Άδωνι»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις αναφορές του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επικρίνει τη στάση της για τα επεισόδια εις βάρος του Αδωνι Γεωργιάδη και είχε ζητήσει τη διαγραφή της
Έλενα Ακρίτα και Νίκος Καρανίκας 10
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τον Έβρο έργα υποδομής ύψους 30 εκατ. ευρώ για τον ποταμό: «Συζητιούνται πολλές δεκαετίες, έχει έρθει η ώρα να τα κάνουμε»
Κατά την επίσκεψή του σε πλημμυρόπληκτες περιοχές και στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα τα έργα για τη διασφάλιση νερού στον πρωτογενή τομέα και ανέδειξε την αναβάθμιση της βασικής πύλης προς την Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Έβρο
15
Ο Χριστοδουλάκης παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα «Αλλαγή+» ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Ο βουλευτής προειδοποιεί ότι η εσωστρέφεια τροφοδοτείται όταν η προσυνεδριακή διαδικασία γίνεται «μηχανιστική» και όχι πολιτική, ενώ επαναλαμβάνει ότι το «όχι» σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ πρέπει να είναι «σαφές και καθαρό»
Πολιτική πλατφόρμα Χριστοδουλάκη