Πολιτική

Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχτούμε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ

Νέο σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που το πρωί της Τετάρτης (30.10.2019) δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο και τον Νίκο Αναστασιάδη είναι διαχρονικώς αμέριστη και επί της αρχής αμετακίνητη, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το κυπριακό δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα και η επίλυσή του πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη θέση για ένα ομοσπονδιακό κράτος και τόνισε ότι δεν νοούνται στρατεύματα κατοχής και εγγυητές. Επισήμανε ότι η Τουρκία έχει να κάνει με την Ευρώπη όταν συζητάει το Κυπριακό και «δεν θα ανεχτούμε από μέρους της παραβιάσεις τής κυπριακής ΑΟΖ, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το δίκαιο της θάλασσας». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας είναι μεν γραφικές, αλλά και επικίνδυνες δε.

paulopoulos anastadiades

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική, άδολη, χωρίς σκοπιμότητες και γνήσια στήριξη από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε στην πρωινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στόχος της ήταν οι συντονισμός ενόψει της συνάντησης με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη δημιουργία μιας βάσης θετικού διαλόγου.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά δεν θα δεχθεί έκνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, που δεν βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι στη τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Πρόεδρου Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη στήριξη στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θεόφιλος Λεονταρίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητώ την άρση ασυλίας μου, ώστε να αποδειχθεί χωρίς καμία αμφιβολία η αθωότητά μου
Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ υποστηρίζει ότι η παρέμβασή του αφορούσε αποκλειστικά την επίσπευση πληρωμής νόμιμων δικαιωμάτων αγρότισσας και δηλώνει ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης
Θεόφιλος Λεονταρίδης
Μαρινάκης κατά Τσίπρα για διάγγελμα Μητσοτάκη: «Όσο πέφτει στις δημοσκοπήσεις, τόσο περνάει πάνω από τον πήχη του θράσους»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη από λύσεις και όχι από πολιτικούς που, όπως αναφέρει, επιλέγουν «φτηνά κόλπα» και αναπαράγουν «ξεπερασμένα συνθήματα»
Παύλος Μαρινάκης
Δημοσκόπηση Alco: Στο 11,8% «ψαλιδίστηκε» το προβάδισμα της ΝΔ λόγω ΟΠΕΠΕΚΕ, 18,6% αναποφάσιστοι, το 15% βλέπει θετικά το κόμμα Καρυστιανού
Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες αναφορικά με την απόδοση και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στον απόηχο των εξελίξεων στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Εκλογές 188
Αιχμηρή ανάρτηση Τσίπρα για το διάγγελμα Μητσοτάκη: «Το μόνο ασυμβίβαστο είναι του πρωθυπουργού και του πολιτικού απατεώνα»
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι, υπό την πίεση των αποκαλύψεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναδιπλώθηκε στο ζήτημα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Αλέξης Τσίπρας 18