Πολιτική

Παυλόπουλος για Τουρκία: Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό

Από τη Σάμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε ξανά μήνυμα στην Τουρκία. Αυτή τη φορά για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Άγκυρα στους πρόσφυγες.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια συμπεριφορά που όμως διεμήνυσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κυρώσεις αφού η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αντίθετη από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε σήμερα (10.11.2019) στη Σάμο για να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της 107ης επετείου της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα.

«Η Τουρκία οφείλει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού και πλήρους σεβασμού των κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο δικαιωμάτων τους, τηρώντας στο ακέραιο και τις δεσμεύσεις που έχει εν προκειμένω αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η ως σήμερα συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των υποχρεώσεών της, δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κυρώσεις, πέραν δε τούτου υπονομεύει το κύρος της διεθνώς», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην 107η Επέτειο της απελευθέρωσης της Σάμου από τον τουρκικό ζυγό και της ένταξής της με την υπόλοιπη Ελλάδα την 11η Νοεμβρίου 1912, υπογράμμισε ότι «μας θυμίζει πως την πορεία του λαού μας και του έθνους μας προς την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων και των εθνικών μας δικαίων, πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, καθορίζουν οι αθάνατοι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου από την Ωδή «Εις Σάμον»: Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Σημείωσε, επίσης, ότι «οι Έλληνες, λαός και έθνος της ελευθερίας εκ καταγωγής, από εδώ, την Σάμο και μέσα στο πνεύμα αυτών των στίχων του Ανδρέα Κάλβου, στέλνουμε το ακόλουθο μήνυμα: Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία και τον λαό της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει, έτσι ώστε το Αιγαίο να είναι πάντα θάλασσα ειρήνης και, γενικότερα, ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ μας».

Ωστόσο, τόνισε, ότι αυτό προϋποθέτει από την Τουρκία αφενός ότι σέβεται και τηρεί στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο στο σύνολό τους και, αφετέρου, εγκαταλείπει την τακτική της βάναυσης παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία οφείλει να σέβεται και την κυριαρχία, τα σύνορα, το έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, έδαφος και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο πρόεδρος και κατέληξε επισημαίνοντας πως η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι «εμείς, οι Έλληνες, ως εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, θα επιβάλουμε, εφόσον χρειασθεί, τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για Αλκέτ Ριζάι: Θα διαφωνούσα να πάρει άδεια αλλά είναι θέμα του νόμου
«Θα συλληφθεί, όπως συλλαμβάνονται όλοι, και θα δείτε στη συνέχεια πόσο η κεκτημένη ταχύτητα της αστυνομίας πόσες ακόμα επιτυχίες θα έχει» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μαρινάκης για Τσίπρα: Κάνει καλύτερα βίντεο απ’ ότι κυβερνά τον τόπο – Παλιό το κόλπο να τάζεις εκ του ασφαλούς για να γίνεις ευχάριστος
«Αν ήμασταν καλύτερα επί ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει γιατί έστειλε στον εξώστη και εξαφάνισε όλους όσους κυβέρνησε μαζί τους; Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία»
Παύλος Μαρινάκης
5
ΕΛΑΣ: Το 87,1% δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα – Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια
Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση φέρνει η ΕΛ.Α.Σ. τη φτώχεια, την ακρίβεια και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, αξιοποιώντας τα δυσμενή συγκριτικά στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 7
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου – Ποντάρουν στα μέτρα και την αξιοπιστία για τις εκλογές
Ο στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία, χωρίς ωστόσο κανείς να παραγνωρίζει ότι καταλυτικό ρόλο για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων θα παίξει και το θέμα της ακρίβειας
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια για τα έργα αναβάθμισης των υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού 12