Πολιτική

Παυλόπουλος: Καμία διαπραγμάτευση για το ψευτομνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Καμία διαπραγμάτευση για το ψευτομνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Ιωάννινα, όπου παρίσταται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 107 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Έστειλε ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς της Τουρκία, ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της νομιμότητας, θα επιβάλει τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο κ.Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Μπιζανομάχων, σε δήλωσή του χαρακτήρισε, «την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Ελληνικό Στρατό την 21η Φεβρουαρίου 1913, ως ένα εμβληματικό ιστορικό δίδαγμα της ευψυχίας των Ελλήνων σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της Πατρίδας».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρόκειται για «δίδαγμα, το οποίο συμπυκνώνεται στην προειδοποίηση, προς κάθε κατεύθυνση, ότι για εμάς, τους Έλληνες, δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού, αλλά μόνον η ισχύς του Δικαίου».

Και συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αυτό το μήνυμα, ευκρινές και ισχυρό και υπό όρους αρραγούς ενότητας, στέλνουμε σήμερα από εδώ, τα Ιωάννινα, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την Τουρκία. Με την αυτονόητη προσθήκη, ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί πως ως εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιβάλουμε τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο σύνολό τους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα θωρακίζουμε το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι και έδαφος, σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να διαπραγματευτεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

«Καθιστούμε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές πως το «ψευτομνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Άρα, κατ’ ουδένα τρόπο μπορεί για την Ελλάδα να αποτελέσει αντικείμενο οιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Τα ανωτέρω συνεπάγονται, μεταξύ άλλων, και ότι θα ασκούμε, ελευθέρως και δίχως εκπτώσεις, το αναφαίρετο δικαίωμά μας να θωρακίζουμε αμυντικά τα νησιά μας, έναντι της προκλητικής τουρκικής απειλής και ότι θα εγγυώμεθα όλα τα δικαιώματα της ελληνικής θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης» υπογράμμισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 6
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά