Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Παυλόπουλος – Στάινμαϊερ: Άριστες σχέσεις, ευρωεκλογές και… ΠΓΔΜ

Παυλόπουλος – Στάινμαϊερ: Άριστες σχέσεις, ευρωεκλογές και… ΠΓΔΜ
Φωτογραφία Reuters

Τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ υποδέχτηκε σήμερα (11.10.2018) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Έλληνας πρόεδρος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην ΠΓΔΜ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τις άριστες σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία και δεν παρέλειψε την αναφορά στα εθνικά θέματα, τα οποία σημείωσε με έμφαση, αποτελούν και ευρωπαϊκά θέματα. Ένα από αυτά και η αλλαγή της ονομασίας στην ΠΓΔΜ.

Στην προσφώνησή του προς το Γερμανό ομόλογό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού έκανε εισαγωγικά λόγο για «άριστες», όπως είπε, διμερείς σχέσεις, υπογράμμισε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι χώρες τους συμμερίζονται το κοινό όραμα για την Ευρώπη. Σε μια κρίσιμη για την ήπειρο χρονιά, πρόσθεσε, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, με τον κ. Παυλόπουλο να μην κρύβει την ανησυχία του για τις οντότητες που επιβουλεύονται την Ευρώπη.

Φωτογραφία Eurokinissi

Στη συνέχεια της προσφώνησής του, ο Έλληνας Πρόεδρος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, πρώτη από τις οποίες -με τη σειρά που τις παρέθεσε- το προσφυγικό, με τον κ. Παυλόπουλο να εξαίρει τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους εταίρους…

Φωτογραφία Eurokinissi

Δεύτερη προτεραιότητα, η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, χωρίς επιστροφή σε εποχές σπατάλης, όπως διευκρίνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Μάλιστα, συνέχισε, αυτά τα αντιευρωπαϊκά μορφώματα εκμεταλλεύονται τις ανισότητες.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι τα εθνικά θέματα της Ελλάδας που αποτελούν ταυτοχρόνως ευρωπαϊκά θέματα, ανέφερε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος: Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και βεβαίως, οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε με νόημα ότι η ολοκλήρωση αναθεώρησης του Συντάγματος από τη γείτονα χώρα αποτελεί απαράβατο όρο για τη συνέχεια. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς τα πίσω προκειμένου να ενταχθούν κάποιες χώρες, δήλωσε στέλνοντας ταυτοχρόνως το μήνυμα, «ότι θα συναντήσουμε όσες επίδοξες προς ένταξη χώρες, αρκεί να κάνουν γρήγορα βήματα».

Φωτογραφία Eurokinissi

Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της Γερμανίας εξέφρασε, αρχικώς, τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών. Στη συνέχεια έκανε λόγο για κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον για την επίλυση του μεταναστευτικού, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στις χώρες τους.

Φωτογραφία Eurokinissi

Συμφωνώντας εξάλλου με τις διαπιστώσεις του Έλληνα ομολόγου του αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, παρατήρησε πως απομένουν λίγοι μήνες πια για την εξάλειψη αμφιβολιών και του σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κλείνοντας εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που θα έχει, αύριο, Παρασκευή, να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλόπουλου, την Καλαμάτα, μαζί, ασφαλώς, με τον Έλληνα Πρόεδρο.

Φωτογραφία Eurokinissi

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις