Πολιτική

Παυλόπουλος σε Πιτέλα: Να τιμωρηθούν αυτές οι χώρες όπως τιμωρήθηκε η Ελλάδα στα δημοσιονομικά

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους, που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη στάση ορισμένων εταίρων ως προς το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Και αυτό αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει ότι ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί, ώστε ένα κράτος όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία- σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «αυτό το κενό πρέπει να το καλύψουμε αμέσως», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Πιτέλα σημείωσε: «Ευρωπαίοι με τη δική σας νοοτροπία και τη δική σας θεσμική λειτουργία, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε επίσης, ότι η στάση ορισμένων εταίρων μας ως προς το προσφυγικό, είναι εντελώς αντίθετες και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, αλλά βεβαίως και με τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί δε νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα. «Η στάση αυτή επίσης είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951, πράγμα το οποίο επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ban Ki Moοn», σημείωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων και πολύ περισσότερο Ευρώπη αλά καρτ, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για τη μία και ενιαία Ευρώπη και σε θέματα Δημοκρατίας και σε θέματα Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες, να υπάρχουν δύο κράτη, τα οποία αφενός μεν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κράτη τα οποία σέβονται και συμμορφούνται προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και κράτη τα οποία δεν σέβονται και δεν συμμορφούνται προς τους κανόνες αυτής». Τόνισε, επίσης, ότι «εμείς θα απαγορεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάδα, ένα κλουβί. Ένα κλουβί στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει».

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογήσουμε- όπως είπε- την υλοποίηση της συμφωνίας που συνήψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων, και αυτό θα πρέπει να γίνει με όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο και για στην οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επισημαίνοντας: «Αναφέρομαι στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το οποίο τηρεί και σέβεται. Θα πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να δούμε πώς και με τι τρόπο θα πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η βεβαιότητα μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Τέλος απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο τόνισε:

«Προσωπικότητες όπως εσείς, με το κύρος και την εκτίμηση την οποία χαίρετε πανταχού, θα πρέπει να ενώσετε τις δυνάμεις σας με άλλες προσωπικότητες, ώστε αυτό το ύψιστο αγαθό το οποίο καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα τα τελευταία αυτά έτη, δηλαδή η ενότητα και η ένωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να διατηρηθεί. Διότι πέραν και εκτός αυτού, υπάρχει το βάραθρο της μοναξιάς και εμείς οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας το αγαθό το οποίο υλοποιήσαμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γυναικείο μοναστήρι στην Ορμύλια Χαλκιδικής – «Σας είχα υποσχεθεί ότι θα έρθω»
Η επίσκεψη στην Ορμύλια ήταν ο πρώτος σταθμός της σημερινής περιοδείας του πρωθυπουργού στη Χαλκιδική, πριν από το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Αρναία και στις Σκουριές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια Χαλκιδικής
Αλέξης Τσίπρας: Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για Κάσο και ακρίβεια
Κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία και το ΠΑΣΟΚ για στρατηγική που ευνοεί τον Μητσοτάκη - Αποκλείει τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας μέσω μετακινήσεων βουλευτών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 7
Τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα στα 4 δισ. δολάρια της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας – ΗΠΑ: H αναβάθμιση των F-16 και η υποστήριξη των F-35
Ένα μεγάλο πλέγμα εξοπλιστικών προγραμμάτων για την επόμενη ημέρα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως την ενίσχυση της αεροπορικής...
Μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας 100
Αλέξης Τσίπρας: Το άνοιγμα για συνεργασίες και τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας
Η δήλωση ότι θα συνεργαστεί με τις προοδευτικές δυνάμεις, εφόσον του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μεταφέρει τη συζήτηση από την ανάγκη ενότητας στο πώς αυτή μπορεί να γίνει πράξη
Ο Αλέξης Τσίπρας