Κίνηση υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζεται από πολλούς η επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη συγγνώμη που ζήτησε ο βουλευτής Χανιών -με τον τρόπο του- στον Αλέξη Τσίπρα και στους δημοσιογράφους τους οποίους είχε στοχοποιήσει το προηγούμενο διάστημα.
Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πριν από αρκετές μέρες, όταν μετά το δυστύχημα των Τεμπών δημιουργήθηκε ένα άλλο πολιτικό τοπίο στη χώρα και οι προγραμματισμένες εκλογές για τον Απρίλιο μετατέθηκαν για τον Μάιο.
Η αλήθεια είναι ότι η επιστροφή του Παύλου Πολάκη έγινε κυρίως για δύο λόγους.
Κατ’ αρχάς, επειδή σε κομματικό επίπεδο υπήρχε αναστάτωση, δεδομένου ότι ο βουλευτής Χανίων είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Του αναγνωρίζουν ότι, παρά την ακραία του συμπεριφορά, που πολλές φορές τον οδηγεί και σε άδικες επιθέσεις, έχει να παρουσιάσει έργο σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούν την κυβέρνηση (υποθέσεις Πάτση, Χειμάρα, Νικολάου).
Με λίγα λόγια, ο Παύλος Πολάκης εκφράζει την πιο αποκαλυπτική αντιπολίτευση την οποία έχει ανάγκη ένα κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει, προφανώς, με το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι από την επόμενη κάλπη δεν μπορεί να λείπει κανείς, καθώς, παρά τις δημοσκοπήσεις στην Κουμουνδούρου, θεωρούν ότι η νίκη στην πρώτη κάλπη είναι πλέον ένας θεμιτός στόχος, καθώς το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έχει δημιουργήσει σοβαρές «ρωγμές» στο κυβερνών κόμμα.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι διαμεσολαβητές για την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο το οποίο θα διευκόλυνε τον Αλέξη Τσίπρα στο να υπαναχωρήσει από την αρχική του απόφαση.
Η επιστολή που έγραψε ο Παύλος Πολάκης την παραμονή της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας είχε στην πραγματικότητα τρεις αποδέκτες:
- Τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο με την φράση «πρόεδρε έκανα λάθος» του ζητούσε συγγνώμη,
- τους δημοσιογράφους, που είχε στοχοποιήσει λέγοντας ότι δεν είχε αυτήν την πρόθεση,
- και τα μέλη του κόμματος, καθώς παραδέχθηκε ότι κομματικές διαφωνίες συζητιούνται μέσα στο κόμμα.
Όσοι γνωρίζουν καλά τον Παύλο Πολάκη θεωρούν ότι με την επιστολή ζήτησε συγγνώμη προς όλες τις πλευρές, αφού όπως λένε για τον χαρακτήρα του, ο δρόμος της ταπείνωσης δεν ήταν και ο καλύτερος.
Στην Εκτελεστική Γραμματεία του Σαββάτου ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τους συντρόφους του, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έκανε κάποια πράγματα και δεσμεύθηκε ότι δεν θα υποπέσει στα ίδια παραπτώματα.
Για την ανάρτηση με τις φωτογραφίες δικαστών και δημοσιογράφων, ο Παύλος Πολάκης εξήγησε ότι «δικαίως παρεξηγήθηκε», αν και «δεν ήταν πρόθεσή μου η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων».
Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Χαιρετάκης -από τον οποίο ξεκίνησε όλη η ιστορία καθώς ο Παύλος Πουλάκης επιθυμούσε διακαώς τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο- έστειλε δική του επιστολή στην Πολιτική Γραμματεία, γνωστοποιώντας την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος διότι «στον αγώνα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, δεν χρειάζονται μικροπολιτικές, εγωισμοί, θέσεις, καρέκλες και μηχανισμοί».
Φυσικά, κανείς δεν ξέρει αν ο βουλευτής Χανίων θα τηρήσει τα όσα υποσχέθηκε τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στους συντρόφους του. Το γεγονός ότι χθες απάντησε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, θορύβησε αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ αν και οι πιο έμπειροι διέκριναν μία αλλαγή στο στυλ του.
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, λένε ότι με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους για το θέμα Πολάκη, οι πολίτες δείχνουν μία μεγάλη κόπωση από την ενασχόληση των ΜΜΕ με το θέμα αυτό. Θεωρούν μάλιστα ότι, τη συγκεκριμένη στιγμή, που η χώρα θρηνεί 57 νεκρούς από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αν η επικαιρότητα κινηθεί και πάλι γύρω από αυτό το θέμα, μόνον αρνητικές συνέπειες θα έχει για την κυβέρνηση.