Πολιτική

«Παζάρια» για την ψήφο των αποδήμων – Τραβάει το χαλί της συναίνεσης το Μέρα25, ακόμη πιο καθοριστικός ο ρόλος του ΚΚΕ

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων. Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, η οποία διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αν και το μόνο που συζητήθηκε ουσιαστικά ήταν η 30ετία για την απουσία από την Ελλάδα όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θέλουν ν' αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν μια από τις προϋποθέσεις που έβαλε το ΚΚΕ για να συμφωνήσει με το σύνολο του σχεδίου νόμου για την ψήφο των αποδήμων κι έγινε καθολικά αποδεκτή, ακόμη κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η κυβέρνηση βάζει τώρα το ερώτημα πώς θα πιστοποιείται από τις αρμόδιος αρχές ότι κάποιος διαμένει πράγματι στο εξωτερικό επί 30 χρόνια, ώστε ν’ αποκτήσει δικαίωμα ψήφου και ζητάει πάνω σ’ αυτό τις προτάσεις όλων των κομμάτων. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει και νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αύριο το απόγευμα, στην οποία όλοι θα καταθέσουν επ’ αυτού τις προτάσεις τους. Επίσης, έγινε κοινά αποδεκτό πως τόσο ο περιορισμός για την 30ετία όσο κι αυτός για την ύπαρξη ΑΦΜ θα κατοχυρωθούν συνταγματικά με προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος στην εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επαναφέρει για την 30ετία την αρχική της πρόταση, η οποία είναι να μην ισχύσει αναδρομικά για τους ήδη εγγεγραμμένος στους καταλόγους, αλλά μόνον από εδώ και στο εξής, δηλαδή για τους νέους ψηφοφόρους. Εκδοχή με την οποία διαφωνεί κάθετα και το ΚΚΕ.
Την ίδια στιγμή, το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ανακοινώνει την πρόθεσή του να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αφορμή γι’ αυτό αποτελεί η διαφωνία του με την επιστολική ψήφο – έστω και κατ’ εξαίρεση, για απομακρυσμένες περιοχές, όπως προτείνει η κυβέρνηση – ενώ τονίζει στην ανακοίνωση ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης «δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα». 
Πάντως, το Μέρα25 θα συνεχίσει να συμμετέχει δι’ εκπροσώπου στις εργασίες της διακομματικής επιτροπής, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και δίχως τις δικές του ψήφους αρκούν αυτές του ΚΚΕ (μαζί με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση) για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 που απαιτεί το Σύνταγμα, προκειμένου να ισχύσει ο νόμος.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση Πέτρου Παππά – Γιάννη Μπουλέκου για τις βουλευτικές έδρες: «Αν είστε τίμιος, παραδώστε την» – «Δεν θα τη δώσω σε πραξικοπηματική ηγεσία»
Η αντιπαράθεση για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό αέρα, με τον οργανωτικό γραμματέα του κόμματος να ζητά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει την έδρα και τον τελευταίο να απαντά με σφοδρά πυρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Παππάς και ο γραμματέας Οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουλέκος
Νέα Αριστερά κατά ΕΛΑΣ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνεχιστής της πολιτικής Μητσοτάκη ο Τσίπρας»
Η Πατησίων κατηγορεί την Αμαλίας ότι αποδέχεται στην πράξη τον νόμο Πιερρακάκη και αντιπαραθέτει πρόταση για κατάργησή του, αναστολή των αδειών και απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 16
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ)  για την Παιδεία (Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027
Έμφαση στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους - Αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης και οι βασικοί άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης
Συνεδρίαση ΚΟ της ΝΔ, Μητσοτάκης 13
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μια ασύδοτη αγορά» – «Νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει πολιτική αλλαγή»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε το Μαξίμου για «μπαλώματα» στην ακρίβεια, οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης και κουλτούρα «εγώ και η παρέα μου»
Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη
Καρφιά Παππά για τις έδρες που γίνονται «προσωπική περιουσία»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού»
Ο νέος γραμματέας του κόμματος απορρίπτει τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιεί όσους αποχωρούν ότι δεν πρέπει να βρουν «ζεστή φωλιά» στην ΕΛΑΣ
Νίκος Παππάς
ΠΑΣΟΚ κατά Μαρινάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κανονικότητα τα σκάνδαλα για τη ΝΔ, ευχαριστούμε δε θα πάρουμε»
Ο Κώστας Τσουκαλάς απάντησε στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «θράσος», επιλεκτική επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας και συγκάλυψη ευθυνών
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη
Γεωργιάδης κατά Κοβέσι: «Λανθασμένη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» – Νέες βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τη Ρουμάνα δικαστικό ότι υπερέβη τα όριά της, αμφισβήτησε τον χειρισμό της υπόθεση με τα αγροτικά κονδύλια και προέβλεψε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2027
Γεωργιάδης κατά Κοβέσι: «Λανθασμένη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» – Νέες βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
5