Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Περιφέρεια Αττικής – Εκλογές 2023: Ποιος είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς που κέρδισε από την πρώτη Κυριακή

Περιφέρεια Αττικής – Εκλογές 2023: Ποιος είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς που κέρδισε από την πρώτη Κυριακή
Eurokinissi

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Μπροστά», εκλέχθηκε ήδη από την πρώτη Κυριακή, νέος περιφερειάρχης Αττικής. Η εκλογή του πρώην υπουργού ήρθε να επιβεβαιώσει όλες τις δημοσκοπήσεις που τον έφερναν νικητή από τις πρώτες κάλπες στην περιφέρεια Αττικής.

Ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστός και ως «Nick Hard», θα πιάσει το τιμόνι της περιφέρειας Αττικής μετά τη νίκη του στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Στις 3 Οκτωβρίου από τον κατάμεστο περίβολο του Ζαππείου, στην κεντρική προεκλογική του ομιλία, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε στείλει «μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής για το νέο ξεκίνημα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας και την ευημερία των πολιτών της».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε καλέσει τους πολίτες να τον εμπιστευθούν και να του αναθέσουν την ευθύνη να κάνει πράξη το όραμα για μια Αττική σύγχρονη, ανθρώπινη, ασφαλή που θα αγκαλιάζει τη νέα γενιά…

Δήλωσε ότι έχει τη θέληση και τη γνώση να ανταποκριθεί στον ρόλο του, δίνοντας λύσεις και καλύτερη ζωή σε όλους. Υπογράμμισε ότι και τα πιο μεγάλα λόγια σβήνουν, ενώ οι πράξεις ποτέ. Όμως, οι πράξεις θέλουν ευθύνη, όπως και ο τόπος μας πρόσθεσε, για αυτό «στις 8 Οκτωβρίου ζητάω να μου δώσετε αυτή την ευθύνη».

Αναφερόμενος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου τις οποίες τελικά κέρδισε, επισήμανε ότι «σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Είναι η μέρα που θα πιάσουμε το νήμα, από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Να πάμε ακόμα πιο δυναμικά μπροστά».

Μπροστά, συμπλήρωσε, για να χτίσουμε κάθε θετικό και σημαντικό με τη δύναμη που θα μας χαρίσει η ψήφος εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών. Να ξεκινήσουμε, χωρίς να χάσουμε χρόνο, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, για να κάνουμε πράξη το δικό μας όραμα, το δικό μας σχέδιο για το αύριο.

Σκιαγραφώντας τις βασικές προτεραιότητές του είχε τονίσει: «Η πρώτη μας προτεραιότητα, το απόλυτο στοίχημά μας, παραμένει ένα! Η Αττική πιο ισχυρή και πιο ασφαλής», διευκρινίζοντας πως όλα αυτά που σχεδιάζουμε δεν έχουν κανένα νόημα, αν δεν καταφέρουμε τα επόμενα πέντε χρόνια να κάνουμε τους πολίτες της Αττικής να νιώθουν ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Αυτό πρόσθεσε, θα επιτευχθεί με «τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα που είναι τόσο κρίσιμα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης της εποχής μας, της κλιματικής κρίσης. Με έμφαση στην πολιτική προστασία, την ενίσχυση της αστυνόμευσης, την προστασία της δημόσιας Υγείας, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες της Αττικής, ασχέτως του πού κατοικούν, να αισθάνονται ασφαλείς στις γειτονιές τους».

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθυνόμενος στους πολίτες δήλωσε ότι θέλει «με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, να διαβεβαιώσω την καθεμία και καθέναν ξεχωριστά, πως ως Περιφερειάρχης οτιδήποτε αφορά για τα επόμενα πέντε χρόνια την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής, θα αποτελεί και προσωπικό μου στοίχημα».

Η πολιτική του διαδρομή 

Ο 55χρονος Νίκος Χαρδαλιάς γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1968 στον Βύρωνα. Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Αγγλίας. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία και τα ΜΜΕ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Τον Οκτώβριο του 2002, εξελέγη Δήμαρχος Βύρωνα, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και από το 2003 έως το 2014 υπηρέτησε αυτή τη θέση, ενώ από το 2014 έως το 2019 ήταν περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Στις 19 Ιουλίου του 2019 διορίστηκε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στις 15 Μαρτίου 2020 ορίστηκε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Ανέλαβε μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την επιδημία του κορονοϊού και στη συνέχεια ανέλαβε τον συντονισμό της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021.

Κατόπιν ανασχηματισμού της κυβέρνησης την 31η Αυγούστου 2021, ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ορίστηκε και πάλι υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η πανδημία ήταν ένα μάθημα ευθύνης για όλους»

Την Άνοιξη του 2021, κλείνοντας έναν χρόνο ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έναν απολογισμό της υγειονομικής κρίσης, της πανδημίας.

Όπως είπε, η Πολιτική Προστασία πραγματοποίησε άλματα δεκαετιών και δημιούργησε τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Το γεγονός ότι η πανδημία αποτέλεσε για όλους ένα μάθημα ευθύνης, σημείωσε πως το στοίχημα για την Πολιτική Προστασία ήταν «στοίχημα αναμέτρησης όχι μόνο με τον “αόρατο εχθρό”, αλλά με τις ίδιες μας τις δυνάμεις».

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», κάνοντας τον δικό του απολογισμό για τον ένα χρόνο της πανδημίας στη χώρα μας, εξήγησε εκτενώς τη δράση της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ότι «δημιούργησε και αξιοποίησε τα αναγκαία ψηφιακά εργαλεία και ανέπτυξε εκ του μηδενός μια πρωτοποριακή διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους».

Ακόμη, ανέφερε τις δράσεις που έγιναν για «την οργάνωση και επιτήρηση της διαδικασίας ανοίγματος του τουρισμού και ασφαλούς επαναλειτουργίας των διεθνών συνδέσεων της χώρας», περιέγραψε την «επιχείρηση Ελευθερία» που διενεργήθηκε στο «μέτωπο των εμβολιασμών» και υπογράμμισε: «Η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, μέσα από τη δοκιμασία της πανδημίας, έκανε άλματα δεκαετιών. Κατόρθωσε, με την αυταπάρνηση όλων των στελεχών της, να αναδειχθεί ως ο θεσμός που πάντοτε έπρεπε να είναι – μια «ασπίδα» προστασίας για κάθε Έλληνα».

Παράλληλα, είχε απευθύνει «ένα μεγάλο ευχαριστώ» σε όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που «έχουν καταθέσει όλες τους τις δυνάμεις» και ξεχωριστά «κάθε έναν Έλληνα που με απέραντη υπομονή απέναντι στην πανδημία, στήριξε την προσπάθειά τους». «Σε όλους εκείνους που ένα χρόνο τώρα, μακριά από τις οικογένειές τους, έξω από τα σπίτια τους, παλεύουν για τους συμπολίτες μας που μένουν ασφαλείς μέσα σε αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά.

φωτογραφίες Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις