Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Περιοδεία Τσίπρα στη Λέσβο με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά

Περιοδεία Τσίπρα στη Λέσβο με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά

Στην τουρκική προκλητικότητα και στη στάση της κυβέρνησης αναμένεται να αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που απευθύνει κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Λέσβο.

Πριν από την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο Αλέξης Τσίπρας, χθες (01.06.2022) το απόγευμα πραγματοποίησε σύσκεψη με τα στελέχη που συμβουλεύεται για ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο ουκρανικό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας, ο Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας Γιώργος Τσίπρας, ο πρώην Υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης, ο πρώην Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Εν τω μεταξύ αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων καταθέτουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την γνωστοποίηση από τον Γερμανό Καγκελάριο ότι η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία τα οποία θα αναπληρώσει στην συνέχεια  η Γερμανία.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η όλη ιστορία έγινε εν κρυπτώ και δεν είναι διόλου συμφέρουσα για την χώρα.

«Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι  μας   ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εκφράζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής  Δρίτσας και ο αναπληρωτής του Γιώργος Τσίπρας σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι «όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση»- ανέφεραν ειρωνικά  ότι μάλλον «πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από την κυβέρνηση για την καλοσύνη της να ενημερώσει τους ιθαγενείς όταν πια θα ήταν αδύνατον να κρύψει την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία».

Σε ό,τι αφορά την δήλωση του Γιάννη Οικονόμου ότι με τα γερμανικά Marder «διώχνεις παλιά και παίρνεις καινούρια» και ότι «παίρνουμε πολύ πιο σύγχρονα» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι:

«Ας ενημερώσει κάποιος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το Υπουργείο Άμυνας ότι τα ΒΜΡ 1 που έχουμε είναι της δεκαετίας ’60 και τα «πολύ πιο σύγχρονα» και «καινούργια» Marder είναι της δεκαετίας ’70».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα ότι τα «καινούργια» Marder για να καταστούν επιχειρησιακά θα πρέπει να συντηρηθούν, να αναβαθμιστούν, να αλλάξουν ανταλλακτικά και πυρομαχικά (τα οποία έχουν σταματήσει να παράγονται στη Γερμανία) και κυρίως να υπάρξει εκπαίδευση του προσωπικού. «Όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο, που μετριέται τουλάχιστον σε μήνες. Τα δικά μας ΒΜΡ 1 τα γνωρίζουμε τέλεια, έχουν τα προβλήματά τους, αλλά επί τόσες δεκαετίες γνωρίζουμε πώς να τα συντηρήσουμε και κυρίως πώς να τα χειριστούμε».

Πρόσθεσαν ακόμα ότι τα γερμανικά έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό. Και αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα, ιδιαίτερα αν τα Marder είναι «πολύ πιο σύγχρονα» κατά την κυβέρνηση, γιατί δεν τα στέλνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις