Πολιτική

Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης

- Πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης
- Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε σήμερα
- Ηταν ο πρώτος "τσάρος της οικονομίας" και από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου

 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη.

Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μπήκε στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σημίτη.

Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου. Ήταν νυμφευμένος με την διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας, καθηγήτρια Λούκα Τ. Κατσέλη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, ενώ από προηγούμενους γάμους τους είχαν ακόμη τρία παιδιά.

Με πληροφοριες από την wikipedia
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φαραντούρης μετά τις καταγγελίες Σδούκου και το «χαριεντιζόσασταν σε υπουργούς»: «Απάντησα πολιτικά και μόνο»
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την καταγγελία περί σεξιστικής αναφοράς και υποστηρίζει ότι απάντησε σε αντίστοιχη φράση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ
Νικόλας Φαραντούρης
Γεωργιάδης για την γιατρό της Καρνεάδου: Απατεώνισσα, στους ελέγχους έκρυβε το μηχάνημα για να μην εντοπίζεται
Ο υπουργός Υγείας απέρριψε τις επικρίσεις για τους ελέγχους στο παράνομο ιατρείο του Κολωνακίου - Τι απάντησε για το Σώμα Επιθεωρητών, τα «νανογιλέκα» και το MedWatch
Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Μάριος Σαλμάς θέτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τη Singular Logic ενόψει εκλογών: «Να μην μπορεί να αμφισβητηθεί το αδιάβλητο»
Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών και ρωτά αν εξετάζεται εναλλακτική λύση για την πληροφορική υποστήριξη της διαδικασίας
Μάριος Σαλμάς 5
Μαρινάκης για προσωπικά δεδομένα πρωθυπουργού: «Δεν έγινε καμία διαρροή» – Τι απαντά η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας
«Πρόκειται για παλαιά, δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία» - Οι διευκρινίσεις της ΕΑΚ και οι συστάσεις προς πολίτες και κρατικούς αξιωματούχους - Οι κίνδυνοι από τη μαζική συγκέντρωση δεδομένων
Παύλος Μαρινάκης
Δρίτσας για θάνατο Μαζωνάκη: Η κυβέρνηση ξήλωσε τους ελέγχους και τώρα παριστάνει την ανήξερη
Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ μιλά στο Left Side Story και τον Πέτρο Κατσάκο και θέτει ερωτήματα για τις θεραπείες «ευεξίας» και «μακροζωίας», ζητώντας απαντήσεις από Γεωργιάδη, Πλεύρη και Πατούλη
Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ, Σπύρος Δρίτσας