Πολιτική

Πέθανε ο Θανάσης Τσούρας

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 77 ετών ο Θανάσης Τσούρας πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Θανάσης Τσούρας αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα τον τελευταίο καιρό και έδινε μάχη με τον καρκίνο σε νοσοκομείο.

Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) υπήρξε υπεύθυνος της νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού και μέλος των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, σε συνεργασία με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου (Νοέμβριος 1973), μετά την καταστολή της οποίας συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μεταπολιτευτικά, υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ήταν ο πρώτος υπεύθυνος για τη νεολαία του Κινήματος (1974-75) ενώ από τον Ιανουάριο του 1979 μέχρι τον Οκτώβριο του 1981 διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη.

Τον Οκτώβριο του 1981 με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών σε ηλικία 35 ετών, και είναι ο νεότερος γενικός γραμματέας στην ιστορία του υπουργείου. Σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιώργο Γεννηματά, προώθησε νόμους που επέτρεψαν την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 1985.

Στη δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη και τα Σώματα Ασφαλείας από τον Ιούνιο του 1985 μέχρι τον Απρίλιο του 1986, μετά τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης υπό τον Μένιο Κουτσόγιωργα.

Από τον Απρίλιο του 1986 έως τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ από τον Φεβρουάριο του 1987 έως τον Μάιο του 1989 ήταν ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον Ιούνιο του 1989 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, ενώ εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2012.

Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, χρημάτισε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1993 – Σεπτέμβριος 1994) και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Σεπτέμβριος 1994 – Σεπτέμβριος 1995).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επίκαιρη ερώτηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για την ενέργεια - «Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν από τα ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος στην Ευρώπη»
«Σχεδόν ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά αδυνατεί να θερμάνει επαρκώς την κατοικία του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
O Νίκος Ανδρουλάκης
Τα συλλυπητήρια μηνύματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα» - «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι»
Τη φονική πυρκαγιά στην μπισκοτοβιομηχανία σχολίασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το 2025 έκλεισε με «τραγικό απολογισμό δεκάδων νεκρών» σε εργατικά δυστυχήματα
Εικόνες από το φλεγόμενο εργοστάσιο από ψηλά
Ο Ανδρουλάκης ζητά παραίτηση Φλωρίδη για τη «διάταξη Κεφαλογιάννη»: «Δεν στέκεται ως υπουργός Δικαιοσύνης»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για απομάκρυνση από τον ευρωπαϊκό δρόμο και για πρακτικές που «προσομοιάζουν στην Ουγγαρία»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
20
Επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές προτείνει ο Μητσοτάκης - Σχέδιο για Τριεδρική Εκλογική Περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επαναφορά των εδρών Επικρατείας σε 12 καθώς και ότι το όριο εισόδου στη Βουλή παραμένει στο 3%
κάλπη
Κυριάκος Μητσοτάκης για την τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Η σκέψη μας με τις οικογένειες των θυμάτων – Η Πυροσβεστική ερευνά για να αποδοθούν ευθύνες
«Η Πυροσβεστική ερευνά ήδη τις συνθήκες για να αποδοθούν ευθύνες» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
52
Το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά περιδίνησης: Αιχμές, εσωστρέφεια και στο βάθος το συνέδριο του Μαρτίου
Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, που εκτιμούν ότι η ήττα δεν είναι ένα σενάριο με λίγες πιθανότητες. Ειδικά από τη στιγμή που τον πήχη έχει βάλει αρκετά ψηλά ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος