Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πετρέλαιο κίνησης: Θέμα ημερών η νέα επιδότηση στην αντλία

Πετρέλαιο κίνησης: Θέμα ημερών η νέα επιδότηση στην αντλία

Ανοίγει ο δρόμος για παρέμβαση της κυβέρνησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Όλο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης ομονοούν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση και να επανέλθει η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία, ώστε να μην υπάρχει το παράδοξο το πετρέλαιο κίνησης να είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση αυτή προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν τις επόμενες ημέρες.

«Aυτό που συμβαίνει με το πετρέλαιο κίνησης αναμφίβολα δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς» δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Παρατηρούμε, μετράμε, βλέπουμε. Όταν είμαστε έτοιμοι, μετρημένα, αν υπάρχουν οι δυνατότητες, θα γίνει το καλύτερο που μπορεί να γίνει χωρίς αμφιβολία. Η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας» πρόσθεσε.

Προς αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει στην παρέμβαση αυτή, η οποία αναμένεται να είναι και η τελευταία πριν από τη λήξη του χρόνου, εκτός των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία οδηγεί αντίστοιχα σε πτώση στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν και εφόσον αυτή η πορεία συνεχιστεί, τότε θα μειωθεί και η επιβάρυνση των κρατικών ταμείων για επιδοτήσεις για φυσικό αέριο και ρεύμα.

Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι σε αυτή την περίπτωση το ποσό της επιδότησης για την ανακούφιση των τιμολογίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα μπορούσε να καλυφθεί από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να συνδράμει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Εκεί αναζητείται καταρχήν ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα δώσει τα περιθώρια για παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και ίσως και περιθώρια για νέα μέτρα για το 2023.

«Όχι» σε νέο fuel pass

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για τη χορήγηση νέου fuel pass, ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Το μόνο βέβαιο είναι, όπως δηλώνει κατηγορηματικά στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, ότι σε καμία περίπτωση το οικονομικό επιτελείο δεν θα διακινδυνεύσει να ξεφύγει από το καθορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, καθώς «εθνικός στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις