Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πετρελαιοκηλίδα: “Φταίνε τα λόμπι” λέει ο Τσιρώνης!

πετρελαιοκηλίδα

Για την πετρελαιοκηλίδα φταίνε… τα οικονομικά λόμπι! Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη.

«Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη. Και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, για την πετρελαιοκηλίδα. Μια δήλωση που σίγουρα θα συζητηθεί, αφού δείχνει πως το ζήτημα των ευθυνών -που αναμφισβήτητα υπάρχουν-βρέθηκε… στην εξέδρα.

Όλα αυτά την ώρα που οι εικόνες -και σήμερα- από παραλίες σε Σαλαμίνα, Φάληρο, Αλιμο, Ελληνικό και Γλυφάδα, είναι σοκαριστικές. Ένα μαύρο πέπλο έχιε καλύψει τα πάντα και οι οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη…

Δείτε τις εικόνες από την Σαλαμίνα και την Γλυφάδα

Ευθύνες… αγνοούνται για την πετρελαιοκηλίδα

Ο υπουργός και ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για την καταστροφή που προκάλεσε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στην Σαλαμίνα. Αρχικά ρωτήθηκε σχετικά με την καθυστέρηση των Αρχών μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

Ο ίδιος απάντησε ότι όπως σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες απορρύπανσης και καθαρισμού είναι ιδιωτικές. Συνεπώς δεν υπάρχουν ευθύνες για το κράτος. «Αν τολμούσαμε να πούμε ότι θα φτιάξουμε κρατικό μηχανισμό για πετρελαιοκηλίδες στο Λιμενικό με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό θα μας λέγανε κρατιστές. Έτσι είναι η διεθνής πρακτική», ανέφερε.

Ο κ. Τσιρώνης, μάλιστα, ρωτήθηκε και για τις καταγγελίες δημάρχων πως δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατήγγειλε νωρίτερα πως ενημερώθηκε την Τρίτη (σ.σ. το ναυάγιο έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής).

Ο αναπληρωτής υπουργός το διέψευσε, τονίζοντας πως υπήρξε ενημέρωση…

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των ευθυνών, πάντως, ο Γιάννης Τσιρώνης απάντησε… με έναν γενικό τρόπο. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε ξεκάθαρα: “Ποιος έχει την ευθύνη;”. Ο ίδιος απάντησε το εξής: “Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο. Κι ένα σκληρό λόμπι διεθνές που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των δημοσιογράφων, με τον Γιάννη Τσιρώνει να συνεχίζει, λέγοντας πως την ευθύνη έχουν τα οικονομικά λόμπι. Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι η καταστροφή πάντα επηρεάζει την τσέπη των φορολογούμενων και των εθελοντών, ενώ τα κέρδη πηγαίνουν στις τσέπες των πολυεθνικών.

Αναφορικά, πάντως, με τη ρύπανση που προκάλεσε στα ύδατα και τις παραλίες η πετρελαιοκηλίδα, ο κ. Τσιρώνεις σημείωσε: «Δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι συνέπειες της ρύπανσης».

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του Γιάννη Τσιρώνη για την πετρελαιοκηλίδα

Φωτογραφίες από: Reuters / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις