Πολιτική

Πέτσας: Ανοικτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού – Τι θα ανοίξει πρώτα

Τον τρόπο με τον οποίο θα αρθεί το lockdown αν έχουν αποδώσει τα μέτρα από τις αρχές Δεκεμβρίου περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία. Ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι  από το τέλους του έτους, αρχές του 2021 θα είναι διαθέσιμο και μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021 θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. «Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει. Αν χρειαστεί να έχουμε κάτι πιο αυστηρό θα το δούμε», είπε και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού για να δημιουργηθεί ανοσία. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω και θα πειστούν οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο».

Τα σχολεία ανοίγουν πρώτα

 Όπως ανέφερε, στόχος είναι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά.

«Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε δε ότι μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, «σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο».

Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως θα ανοίξει η αγορά από την 1η Δεκεμβρίου. «Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα», δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος.

Ειδικότερα, για την εστίαση ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν».

Δείτε όλη την συνέντευξη

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης και Κυρανάκης καλούν τον Τραμπ να παρέμβει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μπορεί να αφήσει ιστορική παρακαταθήκη»
Τα δύο «γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη παρακαταθήκη για τον δυτικό πολιτισμό
Κυρανάκης και Γεωργιάδης 18
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από το κόμμα Καρυστιανού: «Δεν συνθέτει, αλλά λειτουργεί με αρχηγικά στερεότυπα»
Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση προς την ηγεσία - Τρία ακόμη πρώην στελέχη κάνουν λόγο για έλλειμμα συλλογικότητας, συγκεντρωτική λειτουργία και απόκλιση από τις ιδρυτικές αρχές του κινήματος
Μαρία Καρυστιανού 27
Ινστιτούτο Τσίπρα για ΔΕΔΔΗΕ: Αυξάνονται οι χρεώσεις, αλλά η θωράκιση του δικτύου μένει πίσω
Ανάλυση του ΙΝΑΤ συνδέει τις πρόσφατες πυρκαγιές με τις καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής και θέτει ερωτήματα για τις προτεραιότητες της διοίκησης, τις επενδύσεις, τα μερίσματα και την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων
O Αλέξης Τσίπρας (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στρατηγική προτεραιότητα η βιομηχανία, στόχος μας το αναπτυξιακό άλμα»
Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση με την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και τεχνολογική αναβάθμιση
Κυριάκος Μητσοτάκης
6
ΕΛΑΣ κατά Άδωνι Γεωργιάδη για την κατάρρευση οροφής στο Νοσοκομείο Κορίνθου: Έργα «επικοινωνιακής βιτρίνας» στο ΕΣΥ
Το περιστατικό στο Νοσοκομείο Κορίνθου, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια έργων ανακαίνισης από τον υπουργό Υγείας, πυροδοτεί νέα πολιτική αντιπαράθεση για την κατάσταση του ΕΣΥ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του ΤΕΠ πριν από λίγες ημέρες ΓΡ.ΤΠ.