Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πέτσας: «Ανορθογραφία» με τις μάσκες στα σχολεία – Συλλογική η ευθύνη

Πέτσας

Με την κατάσταση στην Λέσβο και την επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών στο νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Όπως είπε, από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας – με τη συμμετοχή και 70 γυναικών αστυνομικών – με στόχο τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ. Μέχρι το πρωί είχαν μεταφερθεί περισσότερα από 1.150 άτομα εντός της προσωρινής δομής φιλοξενίας. Στην είσοδο υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού – από 17 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ – και ακολουθούνται οι διαδικασίες καταγραφής.

Η κυβέρνηση δεν βάζει σε ζυγαριά την δημόσια υγεία 

Ο κ. Πέτσας είπε ότι «ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας βρίσκονται ήδη στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο. Ανάμεσά τους και η Περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Εμφανίζει  καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει  στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως, και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο».

Και πρόσθεσε ότι: «Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει – ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών – στη λήψη πρόσθετων μέτρων για της Αττική». 

«Οι επόμενοι μήνες  θα είναι δύσκολοι. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, και εξελίσσεται. Και επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Αν δεν ακολουθήσουμε τα μέτρα, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η  κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται».

Αυξάνονται οι κλίνες ΜΕΘ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι συνεχίζεται η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Σήμερα οι κλίνες στις  Μ.Ε.Θ. ανέρχονται σε 930. Από αυτές οι 701 διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Από αυτές  είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Στα Νοσοκομεία της Αττικής, από το σύνολο των 330 κλινών Μ.Ε.Θ. έχουν διατεθεί 255 για άλλα νοσήματα, και 75 για κορονοϊό. Από αυτές 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές. Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.Και για να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας, καταρχάς, θα αυξηθεί ο παρονομαστής, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των Μ.Ε.Θ.-Covid».

Προστίθενται, μέσα στις επόμενες 7 μέρες, 40 επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ.-Covid. Πρόκειται για 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

«Ανορθογραφία» οι υπερμεγέθεις μάσκες

Μίλησε για «ανορθογραφία» στο θέμα των μασκών μεγάλου μεγέθους που μοιράστηκαν σε μικρούς μαθητές. Πρόσθεσε ότι θα δοθούν μάσκες στους μικρούς μαθητές όχι με επιβάρυνση των ελλήνων φορολογουμένων.

«Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια ανορθογραφία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτή που αφορούσε το μέγεθος ενός σημαντικού αριθμού από τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα παιδιά μας. Τι ακριβώς έγινε, έχει διευκρινιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Φυσικά, η ευθύνη είναι συλλογική. Και η ανορθογραφία αυτή διορθώθηκε. Πρώτον, σταμάτησε αμέσως η παραγωγή των μασκών μεγάλου μεγέθους. Και, δεύτερον, οι μάσκες που είχαμε πει ότι θα δοθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, θα δοθούν κανονικά χωρίς καμία παραπάνω επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο».

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις