Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Πέτσας για τα 11 εκατ. ευρώ: θέλετε να παίξουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή των Ελλήνων;

Πέτσας για τα 11 εκατ. ευρώ: θέλετε να παίξουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή των Ελλήνων;
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να απαντήσει σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την καμπάνια, ύψους 11 εκατ. ευρώ, για την ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό βρέθηκε σήμερα (10.04.2020) ο Στέλιος Πέτσας.

Αφού επανέλαβε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη και η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη, το Στέλιος Πέτσας εξήγησε το σκεπτικό της κυβέρνησης για την καμπάνια ενημέρωσης.

Click4more Δεν περνάει κουνούπι από τα διόδια – Έπιασαν 150 «έξυπνους» – Μέτρα και στις εκκλησίες

«Η ενημέρωση των πολιτών είναι από τα σημαντικότερα όπλα που έχει η κυβέρνηση στη μάχη κατά του κορωνοϊο», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «η ενημέρωση των πολιτών μπορεί να σώσει ζωές. Το δημοσιονομικό αποτύπωμα της πανδημίας μειώνεται με την σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό, λοιπόν,  δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στη διάθεση κοινωνικής προσφοράς των ΜΜΕ και στο φιλότιμο των εργαζόμενων. Έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία για μια οργανωμένη καμπάνια. Είναι ανάγκη η ενημέρωση να γίνεται με κάθε δυνατό τρόπο».

Απαντώντας για την αναγκαιότητα του προγράμματος, ο υφυπουργός είπε ότι η υποχρεωτική διάθεση δωρεάν χρόνου για κοινωνικά μηνύματα προβλέπονται από το νόμο και εποπτεύεται από το ΕΣΡ μόνο για τα τηλεοπτικά μέσα και όχι για το σύνολο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Ο Στέλιος Πέτσας αφού υπογράμμισε ότι τα  δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και ότι ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλός, ανέφερε πως η καμπάνια θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμα καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη.

Click4more Σχέδια για την επόμενη μέρα με τη βοήθεια… της Εκκλησίας – Καθοριστική η Μεγάλη Εβδομάδα

Και επειδή υπάρχει πρόβλεψη ότι σε αυτή τη διαδικασία θα υπάρξουν  fake news και παραπληροφόρηση, θα υπάρξουν στοχευμένα μηνύματα. Και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ και μέρος της αντιπολίτευσης λέγοντας: «τι θέλετε να παίξουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή των Ελλήνων; Είναι δυνατόν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα να βάζουν κάποιοι τις κομματικές επιδιώξεις τους πάνω από το κοινό καλό; Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν δεν υπάρχει έγκυρη ενημέρωση, υπάρχει φόβος και ανασφάλεια; Μοναδικό μας μέλημα είναι να συμβάλλουμε στην ομαλή λειτουργία κάθε υγιούς επιχείρησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις επικρίσεις ότι περικόπτονται χρήματα από αυτά που τα κανάλια πρέπει να δώσουν για την άδεια που πήραν. Διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει διαγραφή ή έκπτωση από το τίμημα που καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για την απόκτηση άδειας.

Βούτσης: Πείτε μας πως επιλέξατε την εταιρία

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αφού τόνισε ότι η ενημέρωση είναι σημαντική και αναγκαία, επέκρινε τον τρόπο που έγινε αυτή.  

Υποστήριξε πως οι προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούγονται από τις ενημερωτικές εκπομπές, μιλώντας για μια “ανατριχιαστική εικόνα” σε σχέση με την πολυφωνία. Επισήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα το μόνο που ακούγεται είναι το κυβερνητικό αφήγημα.

«Έχουν καταργηθεί η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντιπαράθεση, η σύνθεση, η συνεργασία. Και αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: Λένε στους πολίτες να παρακάμψουν τα μέτρα για να πάνε στις εκκλησίες

Ζήτησε από τον υφυπουργό να ενημερώσει με ποιες διαδικασίες επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία δόθηκε η κατανομή του προγράμματος των 11 εκατ. της ενημερωτικής καμπάνιας και με ποια κριτήρια θα κάνει τον επιμερισμό σε κάθε ΜΜΕ.

«Ζητάμε να υπάρξει μια διακομματική συνεννόηση ώστε αυτό το πρόγραμμα να εκτελεστεί  με  διαφάνεια, δεν είναι δυνατόν έχουμε πρακτικές χειραγώγησης και να γίνονται προσπάθειες αποσιώπησης, απόκρυψης, επιλεκτικής ενημέρωσης», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Στο θέμα του πλουραλισμού και της πολυφωνίας με την ανάδειξη των προτάσεων των κομμάτων στην ενημέρωση κινήθηκε και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, όπως και σε ερωτήματα για το ποια είναι η εταιρεία διανομής που επιλέχθηκε και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η κατανομή στα Μέσα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αφού τόνισε πως «θεωρούμε σημαντικό στοιχείο στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας και άλλες – είναι σημαντικό στοιχείο η ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας. Βέβαια η ενημέρωση δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο μηνύματα που είναι σημαντικά για μέτρα αυτοπεριορισμού και ατομικής προστασίας θα έπρεπε να αφορά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παίρνει το κράτος για τις ελλείψεις και τα κενά στο ΕΣΥ για να αντιμετωπιστεί με επάρκεια, τις ελλείψεις και εμείς επισήμανε πως εμείς  Θέλουμε καθεστώς πλήρους διαφάνειας των κρατικών δαπανών».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις