Πολιτική

Πέτσας: Ισχύει το τελεσίγραφο στην Τουρκία – Η υπομονή όλων εξαντλήθηκε

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Το κλίμα το οποίο υπάρχει είναι ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ1, αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

«Ακόμη και ορισμένες χώρες, οι οποίες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει, διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών», σημείωσε για να προσθέσει: «Επομένως, έχουμε ένα κλίμα, το οποίο δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι υπάρχει «ένα πλαίσιο τριών αξόνων: Το πρώτο είναι μία σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου γιατί έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις δύο σημείων, του σημείου 18 και του σημείου 20 των προηγούμενων συμπερασμπάτων από την Τουρκία, άρα δεν μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί, και το τρίτο είναι να περιγραφεί ένα πλέγμα για το πώς θα εξειδικευθεί το πλέγμα τής στήριξης -αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις- ή των κυρώσεων εάν συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις».

Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας

Πρόσθεσε πως ήδη από χθες είδαμε ότι υπάρχει κλίμα για ένα σαφές χρονικό πλαίσιο μίας εβδομάδας, όπως είπαν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι κι άλλες αντιπροσωπείες, «κι εμείς αυτό που κοιτάμε είναι πώς θα εξειδικευτούν αυτές οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν, αυτό το πλέγμα μέτρων και κυρώσεων, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις όταν η ίδια το κρίνει, μέσα από τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων εβδομάδων».

Κόκκινη γραμμή τα 6 μίλια – Δικαίωμά μας να επεκτείνουμε στα 12 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η κόκκινη γραμμή είναι προάσπιση πάντα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όσον αφορά την κυριαρχία, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο, τα χωρικά ύδατα έχουν σαφή προσδιορισμό, είναι τα 6 ναυτικά μίλια με πάντα φυσικά το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει αυτά τα χωρικά ύδατα έως τα 12 ναυτικά μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο στο μέλλον. Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα, που δεν είναι σαφώς οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Είναι το ζήτημα που βρίσκεται προς διευθέτηση με την τουρκική πλευρά και γι’ αυτό υπάρχει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών προκειμένου να οριοθετηθεί και αυτό το ζήτημα, που είναι μία εκκρεμότητα δεκαετιών για να λυθεί και αυτή η πηγή δηλητηρίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τέτοιου είδους εκκρεμότητες με την Ιταλία και την Αίγυπτο διευθετήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, ο κ. Πέτσας αναγνώρισε πως «σε γενικές γραμμές, παρά το γεγονός ότι κινείται με αργά βήματα η Ευρώπη, εναρμονίζεται τελικά και δείχνει την αποφασιστικότητα και την ενότητα που χρειάζεται. Εκείνο που πρέπει στο σημείο αυτό να γίνει σαφές στην Τουρκία είναι πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις δικές της θέσεις όταν η Τουρκία δείχνει ασυνέπεια προς τον διάλογο και την ειρηνική επίλυση οποιονδήποτε διαφορών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κάλεσμα Πολάκη για την Κεντρική Επιτροπή – «Μην δίνετε σημασία στα μηνύματα, δεν έχει αρμοδιότητα η αναπληρώτρια γραμματέας»
Ο βουλευτής Χανίων επιμένει ότι η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά στο Wyndham, κατηγορεί κύκλους ότι επιδιώκουν τη διάλυση του κόμματος και ανοίγει νέο μέτωπο με την Αναστασία Σαπουνά για τη νομιμότητα της διαδικασίας
Παύλος Πολάκης
Μήνυμα διακυβέρνησης από τον Τσίπρα – Η ΕΛΑΣ, η Παιδεία και τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο  
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο κόμμα του ως δύναμη «κυβερνώσας Αριστεράς», προανήγγειλε αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ
Αλέξης Τσίπρας
14
Δύο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου: «Συγκέντρωση φίλων» ή Κεντρική Επιτροπή στο Wyndham – Το θολό τοπίο με την αίθουσα και την ταυτοποίηση των μελών
Η αναπληρώτρια γραμματέας Αναστασία Σαπουνά δηλώνει ότι δεν υπάρχει επίσημη σύγκληση και εισηγείται ΚΕ στις 18 Ιουλίου, ενώ Πολάκης και Παππάς επιμένουν ότι η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά
Δύο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου: «Συγκέντρωση φίλων» ή Κεντρική Επιτροπή στο Wyndham – Το θολό τοπίο με την αίθουσα και την ταυτοποίηση των μελών
8
Η Μαρία Καραγιάννη η γυναίκα στο μπαλκόνι της Marfin θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές: «Τους εκλιπαρούσαμε να μη μας κάψουν - Είχαν πλήρη επίγνωση»
«Τους έβλεπαν τους ανθρώπους και τους άκουγαν να ουρλιάζουν. «Σε παρακαλούμε μην το ρίξεις», τους φώναζαν» - «Για μια εβδομάδα το σώμα μας ξέρναγε στάχτη και αποκαΐδια»
Marfin: Η Μαρία Καραγιάννη θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές – «Τους εκλιπαρούσαμε να μη μας κάψουν»
22
Χρυσοχοΐδης για συλλήψεις Marfin και εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Δεν νοείται αφαίρεση ζωής χωρίς απόδοση δικαιοσύνης»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζει ότι «η Δημοκρατία είναι ισχυρή και πάντα νικά», στέλνοντας μήνυμα προς όσους επιχειρούν να επιβάλουν τον φόβο μέσω της βίας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο με την Πολιτική Γραμματεία που ζήτησαν Πολάκης και Παππάς – Κανονικά το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή μετά την παρέμβαση Κουβέλη
Πηγές που πρόσκεινται στην αναπληρώτρια γραμματέα, που εκτελεί χρέη επικεφαλής του κόμματος μετά την παραίτηση Φάμελλου, επιμένουν ότι η συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί
Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης
9