Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πέτσας στο Live News για το lockdown: Έτσι θα φτάσουμε στην άρση των μέτρων

Πέτσας

Στόχος μας είναι η επιδημιολογική εικόνα να φτάσει στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με όσα είπε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που εξέφρασε την αισιοδοξία του, για τον χρονικό ορίζοντα που έθεσε η κυβέρνηση για την άρση του lockdown.

Σε όσους πιστεύουν σε θεωρίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση απευθύνθηκε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας, συμβουλεύοντάς τους, να ακούσουν μαρτυρίες ανθρώπων που νόσησαν με κορονοϊό.

Ερωτηθείς για το πότε θα αρθεί το lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα εξεταστούν πολλά δεδομένα, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο χρονικός ορίζοντας που έχει θέσει η κυβέρνηση θα αποδειχθεί αρκετός.

«Για να γυρίσουμε πίσω σε άρση του lockdown πρέπει να υπάρχουν πολλοί παράγοντες είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ, οι κατειλημμένες ΜΕΘ. Χρειαζόμαστε άμεσα πτωτική τάση, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που δείξαμε ότι μπορούμε να συμβιώσουμε με τον ιό χωρίς μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, όπως τον Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου, γιατί μετά είδαμε μια απότομη εκθετική αύξηση», τόνισε συγκεκριμένα.

«Μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο τέλος Νοεμβρίου, αρκεί να τηρούμε τα μέτρα. Οι είκονες που βλέπω αυτές τις μέρες, δείχνουν ότι δεν έχουμε αντιληφθεί όλοι μας την σοβαρότητα της κατάστασης», πρόσθεσε σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων δύο ημερών, τόσο στα καταστήματα, όσο και στο λιμάνι, τα ΚΤΕΛ.

Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη «να ακούσουμε τους ειδικούς, να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις για να είναι αυτές οι τρεις εβδομάδες ικανές να ρίξουν τα κρούσματα εκεί που πρέπει και να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ».

Τόνισε μάλιστα, ότι η λήψη των μέτρων έγινε τώρα, με στόχο να «έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο, να κάνουμε γιορτές με έναν καλύτερο τρόπο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε».

«Σκοπός μας είναι να βγούμε πιο γρήγορα από το καθεστώς lockdown και όχι αργότερα, είναι στο χέρι μας», σημείωσε.

Ενώ, ανέφερε ότι υπάρχουν τομείς, όπως οι σχολικές μονάδες και το λιανεμπόριο που αν αποδειχθεί ότι συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα.

Αποκάλυψε ότι και σήμερα δεν έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά μια σταθεροποίηση και όχι άλμα όπως φοβούνταν οι ειδικοί γι αυτές τις μέρες.

Αν μάλιστα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα τα κρούσματα και  Δευτέρα – Τρίτη σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «θα είμαστε αισιόδοξοι ότι το χρονικό διάστημα που ορίσαμε θα είναι επαρκές».

Ο κ. Πέτσας συνέκρινε τα χθεσινά κρούσματα του Βελγίου (14.903) με αυτά της χώρας μας εχθές (2.917) και ανέφερε ότι είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται βαρύτατα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, έκανε λόγο για μέτρα που χρειάζονται σωστή εφαρμογή όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να εφαρμόζονται σωστά.

Ενώ σημείωσε: «το lockdown φέρνει ξεκάθαρα γρήγορο και κάθετο αποτέλεσμα στον περιορισμό της πανδημίας, χρειαζόμασταν μείωση της κινητικότητας».

«Ο βασικός εχθρός που υπήρξε είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση», σύμφωνα με τον κ. Πέτσα που χαρακτήρισε «όψιμο και υποκρητικό» το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αφήσει στην άκρη «τα στατιστικά τρικς», αφού βγάζουν «μιζέρια και άγνοια».

Τέλος, ερωτηθείς για το επίδομα ενίσχυσης των 800 ευρώ υπογράμμισε πως: «Για όσο χρόνο χρειαστεί θα στηρίζουμε τους εργαζόμενους και την οικονομική δραστηριότητα που πλήττονται» κάτι που το επιτρέπει η σωστή διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις