Πολιτική

Πιερρακάκης: «Άρση του μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ξεκαθάρισε μιλώντας σήμερα (8.7.2023) στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις ότι στόχος είναι η αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην «άρση του μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τις προγραμματικές τους στόχους του υπουργείου Παιδείας και έκανε λόγο φυσικά και για το ζήτημα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος, έτσι ώστε να επιτραπεί η λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και να αρθεί το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη παιδεία.

«Έχουμε περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό από άλλες χώρες»

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε την αλλαγή του άρθρου 16, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε στην άρση μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό, από ότι άλλες χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό όπως π.χ. η Ισπανία.

«Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών με μεγάλα ιδρύματα, να λειτουργήσουν δηλαδή μέσω παραρτημάτων στην Ελλάδα με αυστηρά κριτήρια και με ισοτιμία. Δεν γίνεται να μην έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακό κέντρο ξένων φοιτητών, μας αξίζει καλύτερα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Οι μεγάλες αλλαγές, αλλάζουν τις ζωές»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Παιδεία και τόνισε ότι αυτές αλλάζουν την ζωή όλων.

«Είμαστε οπαδοί των μεγάλων αλλαγών αλλά και των μικρών καθημερινών αλλαγών που αθροιστικά είναι μεγάλες αλλαγές και αλλάζουν την ζωή των παιδιών, των καθηγητών και των γονέων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι η κοινωνία έχει αλλάξει, η χώρα έχει ωριμάσει και οι συγκρούσεις για τα αυτονόητα γεννούν πολιτικό κόστος σε όσους τις προκαλούν», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Πρόγραμμα κατά του bullying

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην προσχολική αγωγή, την ειδική αγωγή στα σχολεία, στις νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, την αύξηση των απολαβών των καθηγητών, το εθνικό απολυτήριο, την ελεύθερη επιλογή σχολείου, το ολοήμερο σχολείο σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αλλά προανήγγειλε και ειδικό πρόγραμμα κατά του bullying.

Μίλησε επίσης για εθνική στρατηγική κατά της βίας των ανηλίκων, εισαγωγή του ψηφιακού κόσμου στα σχολεία και ένα εθνικό πρόγραμμα κτιριακών υποδομών.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην προκάτοχό του, Νίκη Κεραμέως μίλησε για το «πυκνό έργο» που άφησε, όπως όπως μεταξύ άλλων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την τράπεζα θεμάτων, τα θέματα συμπερίληψης και τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Πόλεμος» ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ: Στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει η Παπαδοπούλου κατά του Κωνσταντόπουλου – «Ούτε βήμα πίσω»
Νέα ανάρτηση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ μετά την καταγγελία για εξύβριση και εκφοβισμό - Αιχμές προς τη Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη
Άννα Παπαδοπούλου, ΕΛΑΣ 7
Μπακογιάννης κατά Δούκα για τη Γκράβα: «Εμφανίζεται στις κάμερες στα εύκολα και εξαφανίζεται στα δύσκολα»
Σκληρή ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης για την ασφάλεια των μαθητών, τις καθυστερήσεις στους ελέγχους και την αναστολή λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος
Χάρης Δούκας και Κώστας Μπακογιάννης
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο στόχαστρο της WSJ: Πίεζε δωρητή να της καταθέσει 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της – Η στήριξη Ρούμπιο και τα ερωτήματα
Η Χριστίνα Κοραή, μιλώντας στο Live News, σχολίασε το νέο δημοσίευμα – Η απουσία προσωπικής απάντησης της πρέσβειρας και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ το ΠΑΣΟΚ μετά την καταγγελία Παπαδοπούλου: «Με αποκάλεσε σκουπίδι» – Ζητά τη διαγραφή Κωνσταντόπουλου
Το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη παραδέχεται τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης και υποστηρίζει ότι ζήτησε συγγνώμη - «Αναγνωρίζω το λάθος μου», «Εργαλειοποιεί το περιστατικό»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: «Κάνει τη στεγαστική κρίση μπίζνα για τους μεγαλοεργολάβους» – «Θα πληρώσετε την αλαζονεία σας στις εκλογές»
Σφοδρή επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - Οι τροπολογίες για μείωση ΦΠΑ στα μικρά νησιά και ενίσχυση των αλιέων
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
9
Νέα επίθεση Σαμαρά μέσω Τσιούτσια: «Ιδεολογική μετάλλαξη» στη ΝΔ – «Ο κόσμος πιέζει για πολιτικές πρωτοβουλίες»
Αιχμές κατά Μητσοτάκη για την οικονομία, την Κάσο και την «παρακμή» της χώρας - «Αντί να αποπεμφθεί ο Γεραπετρίτης, διαγράφηκε ο Σαμαράς» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κόμματος
Αντώνης Σαμαράς
16