Σάββατο, 1 Ιουν.
29oC Αθήνα

Πιέσεις και στην Ολλανδία για κλείσιμο των συνόρων

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Εκτός της Αυστρίας και στην Ολλανδία υπάρχουν έντονες πολιτικές πιέσεις που ζητούν κλείσιμο συνόρων και αυστηροποίηση των ελέγχων για τους πρόσφυγες. Αυτό ανέφεραν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ολλανδικού Κοινοβουλίου που βρίσκονται στην Αθήνα και είχαν κοινή συνεδρίαση με τις αντίστοιχες Επιτροπές της Βουλής στην Γερουσία.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι υπάρχουν κόμματα και στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο που ζητούν μείωση των μεταναστευτικών ροών καθώς και φωνές που απαιτούν ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων, όπως και αυστηρότερους ελέγχους των προσφύγων. Επεσήμαναν πάντως πως η πλειοψηφία των Ολλανδικών κομμάτων αναζητούν τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει μια ισότιμη διαμοίραση των προσφύγων σε όλα τα κράτη με κριτήρια τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά,

Τα μέλη της Ολλανδικής αντιπροσωπείας εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών καθώς όπως είπαν οι 28 χώρες – μέλη δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Οι Έλληνες βουλευτές επεσήμαναν στους ομολόγους τους ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να απειλείται με κλείσιμο των συνόρων, τονίζοντας τις ευρωπαϊκές αξίες. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία επεσήμανε πως είναι «αδιανόητο η χώρα μας να τιμωρείται με αυθαίρετο σφράγισμα των βόρειων συνόρων. Ούτε η Ελλάδα έχει πρόθεση να ανεχθεί αυτή την κατάσταση, ούτε η Ευρώπη πρέπει να το επιτρέψει».

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «οι φράχτες και οι τοίχοι δεν είναι λύση και εμείς δεν ζητάμε από την Ευρώπη να μας δίνει χρήματα και οικονομικές ενισχύσεις αλλά ζητάμε αλληλεγγύη και να ασκηθούν οι πιέσεις στην Τουρκία να εποπτεύσει την κατάσταση».

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως «αν νομίζουν κάποια κράτη ότι το πρόβλημα των ροών τελειώνει με το κλείσιμο των συνόρων κάνουν λάθος. Χρειάζεται άμεσα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε υποκριτική την στάση της ΕΕ απέναντι στα παιδιά που πνίγονται καθημερινά στο Αιγαίο, ενώ από το Ποτάμι ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας τόνισε στους Ολλανδούς βουλευτές πως «η Ολλανδία δεν θα είναι πιο ασφαλής αν η Ελλάδα είναι αποσταθεροποιημένη και χρειάζεται ευρωπαϊκή κοινή πολιτική που απέδειξε ότι δεν είχε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε