Πολιτική

Πηγές ΥΠΕΘΑ για Τουρκία και S-300: Δεν ασχολούμαστε με διαρροές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Δεν ασχολούμαστε με διαρροές στον τουρκικό Τύπο, από όπου κι αν προέρχονται”, ξεκαθαρίζουν πηγές του ΥΠΕΘΑ για τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σήμερα (28.08.2022), για “νέο επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο“. 

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το περιστατικό. 

Επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας μετέδιδαν ότι σημειώθηκε επεισόδιο στις 23 Αυγούστου, δυτικά της Ρόδου, στα 10.000 πόδια, όταν S-300 “κλείδωσαν” τουρκικά F-16. “Παρά αυτή τη εχθρική ενέργεια, τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους”, καταλήγουν τα δημοσιεύματα.

Ενδεχομένως οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης με στόχευση τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως τις ΗΠΑ, που -εξαιτίας των S-400- της έχουν επιβάλλει κυρώσεις. Με τη σημερινή διαρροή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πιθανώς επιθυμούν να προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει ανάλογες τεχνολογίες με S-300 που ενεργοποιεί απέναντι σε συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί, ότι στις 23 Αυγούστου δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια το πρώτο πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

Όπως είχε αποκαλύψει η εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, οι υπερπτήσεις αυτές, καθώς και οι αερομαχίες που έγιναν στο σημείο εκείνο ήταν αντιπερισπασμός για το βασικό σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο στόχος των τουρκικών μαχητικών ήταν να χαρτογραφηθεί η βάση των S-300 στην Κρήτη και γι’ αυτό θα επιχειρούσε ένα ζεύγος F-16 που θα ερχόταν ανατολικά της Καρπάθου, με τελικό προορισμό την Κρήτη για να αναζητήσουν τις θέσεις των S300.

Ωστόσο το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του, καθώς αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά.

Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη Τετάρτη, οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι μαχητικά τους παρενοχλήθηκαν από ελληνικά μαχητικά, με το ΓΕΕΘΑ να διαψεύδει την Άγκυρα με επίσημη ανακοίνωση.  

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αντώνης Σαμαράς για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Μακριά από ιδεολογικές μεμψιμοιρίες αποχαιρετώ με συγκίνηση τον σπουδαίο, πολιτικό στοχαστή»
Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τις αντιδράσεις για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ: «Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο»
Διπλή παρέμβαση από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας κατά του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού – «Παράνομα» και χωρίς έννομο αποτέλεσμα τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, απαντά η Αθήνα
Αιγαίο, άσκηση, φρεγάτες 122
Ρένα Δούρου: «Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες» – Πυρά στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά
Η πρόεδρος της ΚΟ και τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Μαξίμου ότι παραμένει σε ρόλο «σχολιαστή / παρατηρητή», την ώρα που η Άγκυρα επαναφέρει τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο και επιμένει στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Η Ρένα Δούρου
ΠΑΣΟΚ κατά Πιερρακάκη: «Απύθμενο θράσος, κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ» – «Θα ήταν υπουργός της δραχμής»
Σφοδρή απάντηση στη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από πολιτικούς που περιφέρουν τις φιλοδοξίες τους από το ένα κόμμα στο άλλο»
Κυριάκος Πιερρακάκης 16
Γιάννης Λοβέρδος: «Ανυπόστατα» τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα – «Η Ελλάδα δεν απειλείται από κανέναν»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις νέες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) - «Αδιανόητο» να επιχειρήσει η Αγκυρα να εμποδίσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Γιάννης Λοβέρδος 7
Η ΕΛ.Α.Σ. ανοίγει στεγαστικό μέτωπο με την κυβέρνηση για την «μαύρη τρύπα» των 14.000 σπιτιών
Μόλις 9.000 Βεβαιώσεις Επιλεξιμότητας λίγο πριν κλείσει η πλατφόρμα - Για «χάσμα» ανάμεσα στις εξαγγελίες και στο πραγματικό αποτέλεσμα μιλά η αντιπολίτευση, ζητώντας παράταση και πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων
Ακίνητα