Πολιτική

Πηγές υπουργείου Δικαιοσύνης: Με τον νόμο Φλωρίδη συνελήφθη ο γνωστός δικηγόρος για ενδοοικογενειακή βία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αίσθηση έχει προκαλέσει η σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία, καθώς φέρεται να έχει χτυπήσει τη σύζυγό του. 

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης υπενθύμιζαν ότι σε εφαρμογή της ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία ο γνωστός δικηγόρος, καθώς η σύζυγός του έφερε τραύματα οφειλόμενα κατά δήλωσή της σε «οικιακό ατύχημα» (πτώση από σκάλα).

Τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο

Αναλυτικότερα, νέο νομοθετικό πλαίσιο που αντικατέστησε το άρθρο 23 του νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας», υποχρεώνει του ιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές, όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία, ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.

Ακόμη, με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας, ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ. παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).

Ειδικότερα, το νέο όπως διαμορφώθηκε με το «νόμο Φλωρίδη» (5090/2024) ως εξής:

Άρθρο 130

«Άρθρο 23

Υποχρεώσεις των επαγγελματιών

1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδο-οικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.

2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβη-σαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

2. Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

3. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α’ 102)».

Τέλος, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και μεταγενέστερα νόμου 5090/2024, ανέφερε:

«Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 αποσκοπείται να διευρυνθούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που υποχρεούνται, όταν υποπίπτει στην αντίληψή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που στρέφεται κατά ανηλίκου, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Την ειδική αυτή υποχρέωση προβλέπει η διάταξη και για τους ιατρούς, σε περίπτωση που διαπιστώνουν κατά την ιατρική εξέταση σοβαρά ιατρικά ευρήματα που συνηγορούν στη πιθαναλόγηση προέλευσης από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, μέσω της θέσπισης ειδικού ακαταδίωκτου για το αναφερόμενο περιστατικό (με εξαίρεση την εν γνώσει αναληθή αναφορά) και μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση εμφάνισης στην ακροαματική διαδικασία, αποσκοπείται η ενθάρρυνση των ανωτέρω επαγγελματιών να αναφέρουν τα περιστατικά και η κάμψη κάθε αναστολής λόγω της στάθμισης ενδεχόμενου κινδύνου εμπλοκής τους σε χρονοβόρες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συντάξεις χηρείας: Σφοδρή επίθεση της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση: «Μόλις 8.552 οι ωφελούμενοι»
Στο επίκεντρο της κριτικής οι συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου 2016, τα αναδρομικά, οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι επικουρικές - Τι αναφέρει ο Τομέας Εργασίας της ΕΛΑΣ για τη νέα ρύθμιση
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 22
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανασυγκρότηση στην πολιτική αντεπίθεση – ΔΕΘ, ψηφοδέλτια, συνεργασίες στην πρώτη γραμμή
Η νέα ηγεσία επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι, παρά τις αποχωρήσεις και την εσωκομματική αναταραχή, το κόμμα διατηρεί οργανωτικές δομές, κοινωνικές αναφορές και προγραμματικό απόθεμα
Νέοι τομεάρχες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Μαρινάκης από τη Θεσσαλονίκη: Η διασύνδεση με την Κύπρο θα προχωρήσει – Τι είπε για τεκμήρια και τα μέτρα της ΔΕΘ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια των νέων σταθμών αλλά και σε όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου στην Θεσσαλονίκη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
90
Δόμνα Μιχαηλίδου: Συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν τη δυνατότητα να γίνουν προσωπικοί βοηθοί – Αναμένονται να γίνουν εξαγγελίες στη ΔΕΘ για το στεγαστικό
«Είναι ένα πρόγραμμα που τα προηγούμενα χρόνια "τρέχαμε" ως πιλοτικό, πλέον το κάνουμε μόνιμο» τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Η Δόμνα Μιχαηλίδου 24