Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Πηγές υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο: 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ, γιατί όχι και στις Εθνικές Εκλογές;

Πηγές υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο: 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ, γιατί όχι και στις Εθνικές Εκλογές;

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο πως απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας.

«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές» αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Στο ερώτημα, γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία, η απάντηση που δίνουν είναι ότι την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε «μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας».

Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

«Η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΝΑΙ Επί της αρχής και ναι στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε. Δεν γίνεται να συμφωνούν επί της αρχής με κάτι που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικό».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις