Πολιτική

Πιθανή η μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση – μεταφορές, παράταση στην επιδότηση εργασίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με την οικονομία και το πακέτο των 24 δις ευρώ που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός.

Αφού τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι ο δρόμος της στήριξης της εργασίας και όχι των λουκέτων και της ανεργίας, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και πέραν του Οκτωβρίου το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση του newsit.gr επ’ αυτού, επισήμανε πως υπάρχει ήδη η πρόνοια για κάτι τέτοιο, αλλά όσο πιο γρήγορα επανεκκινήσει η οικονομία τόσο θ’ απομακρύνεται αυτό το σενάριο. Επίσης, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για έμμεση μείωση μισθών κατά 20%, χαρακτηρίζοντας την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση ως επιπόλαιη, ανεύθυνη και ψεύτικη, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει πρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά δανείων, αλλά επιχορηγήσεων, στα πρότυπα του ταμείου στήριξης που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία.

Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και για τις μειώσεις φόρων. Αφού υπενθύμισε πως η μείωση των βαρών ήταν και συνεχίζει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά πως εάν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές αποδώσει, τότε «εδώ είμαστε για να το αξιολογήσουμε». Επανέλαβε δε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ύψος της ύφεσης εν μέσω κρίσης, αλλά είναι στο χέρι όλων μας, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι απώλειες που θα υπάρξουν να είναι οι μικρότερες δυνατές και η οικονομία να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης το 2021.

Επίσης, εξήγγειλε τη δημιουργία παρατηρητηρίου ρευστότητας που θα παρακολουθεί διαρκώς την πορεία δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Τέλος, απέρριψε για μία ακόμη φορά τα σενάρια εκλογών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

Την ίδια ώρα αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, όπως επιβεβαίωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως εάν ανοίξουν την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία, μαζί θ’ ανοίξουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και θα γίνει σχεδιασμός για τις κατασκηνώσεις.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα επαναλειτουργήσουν οι ανοιχτές δομές για ΑμΕΑ και συγκεκριμένα τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ-ΑμΕΑ) και Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ) με συγκεκριμένες οδηγίες για τις αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη δημοσιογράφο Βασιλική Πολύζου για συκοφαντική δυσφήμηση
Η προσφυγή συνδέεται με δηλώσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι ισχυρισμοί της ενάγουσας για συνεργασία και ανεξόφλητα τιμολόγια περίπου 16.000 ευρώ
Ζωή Κωνσταντοπούλου 14
Γιώργος Γεραπετρίτης από Γενεύη: «Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη
Στην 61η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ ζήτησε στήριξη του θεσμού εν μέσω κρίσης ρευστότητας και παρουσίασε την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο την περίοδο 2028–2030
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο Σ.Α. του ΟΗΕ
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει ποινικές ευθύνες για Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη στο πόρισμά της
Η πλειοψηφία κάνει λόγο για διαχρονικά και διακομματικά προβλήματα στον Οργανισμό, υπερασπίζεται τη σύσταση Εξεταστικής αντί Προανακριτικής και προβάλλει την έκταση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως ένδειξη «πλήρους διερεύνησης»
Οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάκης Βορίδης
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί Προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη
Στην πορισματική του έκθεση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στην κυβερνητική πλειοψηφία «συγκάλυψη» και κάνει λόγο για σοβαρές ενδείξεις ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ