Πολιτική

Πιτσιόρλας: Αποστάσεις για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο!

Πλήθος ερωτημάτων προέκυψε με αφορμή την τοποθέτηση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας για την έξοδο από το μνημόνιο. Η ελπίδα αντί της... σιγουριάς που "ξίνισε" πολλούς.

“H Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε μια στιγμή ενός νέου ξεκινήματος”. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα: «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου». Ωστόσο αυτό που είπε μετά για την έξοδο από το μνημόνιο ήταν αυτό που προκάλεσε… ερωτήματα.

Το κυβερνητικό αφήγημα για το τι… μέλλει γενέσθαι μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι ξεκάθαρο: Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ωστόσο, δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη.

«Τελειώνουμε, ελπίζω να τελειώσουμε το καλοκαίρι με τα προγράμματα διάσωσης και να βγούμε ξανά να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή μας προοπτική» είπε ο χαρακτηριστικά κ. Πιτσιόρλας.

Τι είπε ο Πιτσιόρλας για το μνημόνιο

Ο οποίος προέτρεψε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι αν δεν αποκτήσουμε την αυτονομία να σχεδιάζουμε μόνοι μας την πολιτική της χώρας και το μίγμα της πολιτικής, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά από αυτά που όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν, αναδεικνύοντας ως κεντρικό, το θέμα της φορολογίας. «Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη αυτονομία απ’ ό,τι σήμερα. Γι’ αυτό και στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει, πάση θυσία, μετά τον Αύγουστο νέο πρόγραμμα, διότι νέο πρόγραμμα – με τη μία ή την άλλη μορφή – σημαίνει αυξημένη και πάλι εποπτεία και αδυναμία δική μας να διαμορφώσουμε νέο μίγμα πολιτικής» προσέθεσε.

[read4more]

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισήμανε πως δεν είναι ανάγκη να κάνουμε προβλέψεις για το εάν θα πετύχουμε χωρίς πιστοληπτική γραμμή ή δεν θα πετύχουμε, αλλά, τόνισε, πρέπει να είναι στόχος μας, να μην έχουμε κανενός είδους τέτοια εξάρτηση από τον Αύγουστο και μετά. «Πληρώσαμε αρκετά, υποφέραμε πάρα πολύ, θα πρέπει να βγούμε στις -αγορές. Άρα, από τώρα έως και τον Αύγουστο, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει. Να βγούμε στις αγορές και να μπορούμε από κει και πέρα, μόνοι μας να αποφασίζουμε» είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνοντας πως τα κόμματα που πέρασαν από την κυβέρνηση τις μέρες της κρίσης, «όλοι υποχρεωθήκαμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλαμε να κάνουμε και πράγματα δυσάρεστα», ο κ. Πιτσιόρλας, εκτίμησε ότι «το ίδιο θα συμβεί, εάν δεν εξασφαλίσουμε μεγαλύτερα περιθώρια αυτονομίας».

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε πως το να εξασφαλίσει η χώρα περιθώρια αυτονομίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε στα παλιά, παρά «πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, με διαφορετικό τρόπο, χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπίες και χρειάζεται να δούμε το θέμα της ανάπτυξης, με νέο τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απορρίπτει τα σενάρια συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά: «Τον εκτιμώ αλλά είμαστε αυτόνομοι»
«Σε κάποια πράγματα από αυτά που που λέει ο Αντώνης Σαμαράς, συμφωνώ», σχολίασε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής - Τι είπε για την εξέγερση των μεταναστών στη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη για την επέτειο – «Κρατάμε ζωντανό εκείνο το σκίρτημα ελευθερίας»
«Τιμούμε την εξέγερση του 1973 αναβαθμίζοντας την Παιδεία, ώστε να συμβαδίζει με την εποχή μας» τονίζει ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει πως «στα χρόνια που έρχονται το Πολυτεχνείο θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο»
Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε στεφάνι – «Είναι η υπεύθυνη λαϊκή και γενναία διεκδίκηση της δημοκρατίας»
«Σήμερα, τιμώντας το Πολυτεχνείο και όσους αψήφισαν τη ζωή τους για αυτό, αναμετριόμαστε με το χρέος μας απέναντί στο ευαίσθητο πολίτευμα της δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας Καταθέτει στεφάνι
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Χριστούγεννα με τους ψηφοφόρους για τους βουλευτές της ΝΔ: Τα εκλογικά σενάρια και τα «νέα κόμματα»
Η Ν.Δ. βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία και ακόμη περισσότερο από το ποσοστό του 40,56% που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του 2023, όταν είχε εκλέξει 158 βουλευτές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό
Κώστας Καραμανλής για τον θάνατο του Δημήτρη Σταμάτη: «Αποχαιρετώ τον συναγωνιστή από τα πρώτα μας βήματα στη Θεσσαλονίκη»
Ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών έπειτα από πολύχρονη μάχη με σοβαρή ασθένεια
Ο Κώστας Καραμανλής με τον Δημήτρη Σταμάτη σε συνάντησή τους λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004