Πολιτική

Πιτσιόρλας για Novartis: Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Στην υπόθεση Novartis αναφέρθηκε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά την ομιλία του στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 

Ο υφυπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι θα πρέπει να λυθούν μερικά βασικά θέματα, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. «Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (…)Έχουμε ένα κακό νόμο ευθύνης υπουργών. Αυτός υποχρεώνει να πάει στην Βουλή ο φάκελος για τα πολιτικά πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση», υπογράμμισε. Στο θέμα των φαρμάκων πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα». Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές, γιατί η ρίζα βρίσκεται ακριβώς στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να το αλλάξουμε».

Η έξοδος από το μνημόνιο

Ο κ. Πιτσιόρλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το συμφωνηθέν με τους δανειστές πρόγραμμα και ότι θα έχει βγει από το μνημόνιο. Προειδοποίησε πάντως ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε από τώρα πως έχουμε ξεμπλέξει ήδη με τα μνημόνια», γιατί «ό,τι για εμάς είναι στόχος (σ.σ. η έξοδος από τα μνημόνια), για τους δανειστές είναι φόβος ότι αν η Ελλάδα τελειώσει το πρόγραμμα και βγει μόνη της στις αγορές, τότε θα επανέλθει στις συνήθειες του παρελθόντος και στις πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση κι επομένως θα παραμείνει παράγοντας αστάθειας για την ευρωζώνη και την Ευρώπη ολόκληρη».

Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, ασκούνται πολύ σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές, να βγούμε (από το μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2018, αλλά να υπάρχει νέα μορφή εποπτείας. «Είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την ώρα για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος ή όχι», σημείωσε.

O ίδιος τόνισε ότι μέχρι το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μερικές δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, πχ, για το θέμα των πλειστηριασμών, γιατί«αν δεν το κάνουμε, αν δεν δείξουμε δύναμη αποφασιστικότητας και τόλμης, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας».

Για το Αιγαίο και την πΓΔΜ

Το δεύτερο ζήτημα, πρόσθεσε, είναι ότι αυτή την περίοδο πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν μεγάλα ζητήματα, που σχετίζονται με τη σταθερότητα στην περιοχή και τη χώρα. «Παρακολουθούμε τα προβλήματα στο Αιγαίο. Θα συμφωνήσουμε όλοι, νομίζω, ότι οποιαδήποτε αύξηση έντασης θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση. Πρέπει να έχουμε μια πολιτική όχι υποχωρητική αλλά μετρημένη, με στόχο να αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και να έχουμε παράλληλα τη δυνατότητα καλών σχέσεων και ισχυρών συμμαχιών».

Αναφερόμενος στην πΓΔΜ, ο κ.Πιτσιόρλας επισήμανε: «Θα πρέπει να χειριστούμε όλα τα ζητήματα με τους γείτονές μας και την εξωτερική πολιτική με νηφαλιότητα και με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα χώρας, με πραγματισμό να εξασφαλίσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συμμαχίες στα δίκαια αιτήματα που θα έχουμε αν προκύψουν εντάσεις. Όλα αυτά απαιτούν ένα κλίμα εσωτερικό πολύ καλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα. Όλοι προφανώς θέλουμε να υπάρχει κλίμα σύμπνοιας στην πολιτική σκηνή της χώρας».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για Σαμαρά: «Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα»
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς για τα κειμήλια που επιστρέφονται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία: «Η καλύτερη απάντηση είναι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης 7
Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν θα δεχθούμε αναγνώριση ξένης κυριαρχίας ή δανεισμό – Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης»
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να εκτίθενται μαζί» - «Τα μνημεία, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως λάφυρα πολέμου, ούτε ως θύματα συγκυριών μεταγενέστερων της δημιουργίας τους»
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
245