Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Πλησιάζει επικίνδυνα ο ειδικός λογαριασμός και η τμηματική δόση

Πλησιάζει επικίνδυνα ο ειδικός λογαριασμός και η τμηματική δόση

Έξι ευρωπαικές χώρες με την ”παρασκηνιακή” δράση του Σόιμπλε απαιτούν τους όρους υποτέλειας για την χώρα μας.Πως συνδέονται με την ανακοίνωση Σαμαρά ”διαπραγμάτευση τέλος”.

Για άλλη μία φορά στο EuroWorking Group η ελληνική πλευρά είδε να υψώνεται απέναντι της ένα τείχος άρνησης από έξι μικρές χώρες μέλη του eurogroup που, σύμφωνα με το euro2day, με το βέτο που βάζουν απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Οι χώρες αυτές είναι η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Εσθονία, με τις οποίες κάνει ”παιχνίδι” ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε.

Οι χώρες αυτές, χωρίς ακόμα να έχουν ενιαία γραμμή, μπλοκάρουν:

– Και την παράταση του ελληνικού προγράμματος
– Και την χρηματοδότηση της επιμήκυνσης
– Και την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα

Το μπλοκ των χωρών αυτών όχι απλά το υποδαυλίζει αλλά το εκμεταλλεύεται ο Β.Σόιμπλε, που ολοφάνερα πια ολόενα και απομακρύνεται από τη γραμμή της Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αξιοποιώντας τις αντιδράσεις των έξι χωρών, φωτογραφίζεται ως ο κύριος υποστηρικτής του σιδηροδέσμιου ελέγχου της ”αναξιόπιστης” Ελλάδας, όπως συχνά πυκνά τονίζει.
Δηλαδή αυτός είναι το πρόσωπο που ”κρύβεται” πίσω από την απαίτηση για ειδικό λογαριασμό, στον οποίο θα δεσμεύονται τα χρήματα προς την Ελλάδα, αλλά και στην τμηματική καταβολή της δόσης των 31,5 δις ευρώ αναλόγως με τις ελληνικές επιδόσεις.

Για αυτό και καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές σπεύδουν από τώρα να προδικάσουν πως στο σημερινό Eurogroup ούτε η παράταση προς την Ελλάδα δεν θα ανακοινωθεί αλλά ούτε και κάποια άλλη απόφαση, με το πρόσχημα πως δεν έχει συνταχθεί ακόμα η έκθεση της τρόικας.

Όμως η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα ο Γ.Στουρνάρας είναι υποχρεωμένος σήμερα να παρουσιάσει στουςευρωπαίους ομολόγους του το πακέτο όλων των μέτρων.
Έτσι εξηγούν πολλοί και την ανακοίνωση Σαμαρά πως οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν.
Λένε δηλαδή πως ο Πρωθυπουργός δεν είχε στόχο να αιφνιδιάσει τους Βενιζέλο και Κουβέλη αλλά να ”οπλίσει” τα χέρια του Στουρνάρα στη σημερινή, θυελλώδη όπως αναμένεται, συνεδρίαση του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε