Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

“Ποδαρικό” με… Σκοπιανό για την κυβέρνηση! Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου μετά τις γιορτές

Σκοπιανό
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

– Άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό
– Υπενθυμίζουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αρνήθηκαν να δεχθούν τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα
– Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ζητά η Ένωση Κεντρώων

Στο “κόκκινο” είναι η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό και το ζήτημα της ονομασίας.

Το Σκοπιανό θα είναι στις προτερεαιότητες της κυβέρνησης από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της ονομασίας θα τεθεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει και την σύγκλιση Υπουργικού Συμβουλίου.

Το “όχι” των ΑΝΕΛ

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αρνήθηκαν να δεχθούν τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα.

Ο κ. Καμμένος στον χθεσινό απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας είπε ξανά ότι δεν θα ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς διαπραγματεύεται το θέμα και τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο υπουργό Εξωτερικών που πέρασε ποτέ.

«Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Εξαπέλυσε επίθεση κατά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, τονίζοντας: «Ακούω τη ΝΔ και ειδικά την κυρία Μπακογιάννη. Έχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει τη θέση για συνθέτη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δική της θέση».

«Εγώ δε ψηφίζω θετικά στη χρήση του όρου Μακεδονία», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος.

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Αφορμή μια συνέντευξη που έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ρωτήθηκε για το πως θα αντιδράσει η ΝΔ αν η κυβέρνηση φέρει πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ αλλά με αυτή διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος.

Με αιχμή τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεύθυνη στάση και για μανία αποσταθεροποίησης της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές «απάντησαν» στα όσα είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν «την διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».

Μπακογιάννη: Εμείς δεν θα καλύψουμε την ανευθυνότητά τους

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας νωρίτερα στον Real FM κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η ΝΔ να επιλέξει να ψηφίσει ή όχι ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση για το όνομα της ΠΓΔΜ, με το οποίο θα διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος.

«Θα ψηφίσετε αυτή την πρόταση ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;», ήταν η ερώτηση.

«Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει», απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων

“Διακινούνται συγκλίνουσες πληροφορίες, που μιλούν για εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Η Ένωση Κεντρώων ζητάει αμέσως μετά τις γιορτές να γίνει κατά προτεραιότητα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να πάρουν επίσημα θέση κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα. Είναι αδύνατον να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα υπό πλήρη άγνοια της κοινωνίας και χωρίς να γνωρίζουμε τις θέσεις των κομμάτων. Κάποιοι ενδεχομένως να κάνουν υπολογισμούς χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες. Η Ένωση Κεντρώων λέει ένα πράγμα “λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο”. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις