Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ποιος είναι ο Αντώνης Σαμαράς

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Γόνος πολιτικής οικογένειας ο οικονομολόγος στο επάγγελμα Αντώνης Σαμαράς…

Ο αρχηγός της Ν.Δ. γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαϊου του 1951. Είναι εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανεψιός του Βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γιώργου Σαμαρά. Από το γένος της μητέρας του Ελένης Ζάννα δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αμχερστ, και στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Masters). Μιλάει τρεις Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά
Η αρχή της πολιτικής καριέρας:
Το 1974, ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα “Σχέσεις Πολυεθνικών Εταιρειών και Κυβερνήσεων”.
Το 1976, υπήρξε υπεύθυνος του Σπουδαστικού Τμήματος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.
Το 1977, σε ηλικία 26 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Τον Ιούλιο του 1989, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη.
Η οικογένεια:
Στις 26 Μαίου 1990, παντρεύτηκε στην Πύλο τη Γεωργία Κρητικού. Έχουν αποκτήσει μία κόρη και ένα γιο.
Οι “αναταράξεις” στην πολιτική καριέρα:
Στις 13 Απριλίου 1992, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τον απέπεμψε από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι η αδιάλλακτη στάση του σχετικά με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ, διασπούσε την ενιαία γραμμή της κυβέρνησης και έπληττε την διαπραγματευτική της ικανότητα.
Στις 21 Οκτωβρίου 1992, μετά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παραιτήθηκε από βουλευτής λόγω της διαφωνίας του με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ΠΓΔΜ και αντικαταστάθηκε από τον πρώτο αναπληρωματικό βουλευτή Μεσσηνίας, Π. Φωτέα.
Η “Πολιτική Άνοιξη”:
Στις 30 Ιουνίου 1993, ίδρυσε το νέο πολιτικό φορέα “Πολιτική Ανοιξη” (ΠΟΛΑΝ), ο οποίος σύμφωνα με τη διακήρυξή του εξέφραζε την υπέρβαση του διπολισμού στην πολιτική ζωή της χώρας και άνοιγε μια νέα σελίδα στην αξιοποίηση των δυνάμεων του ελληνικού έθνους πέρα από τεχνητά ιδεολογικά σύνορα.
Στις εκλογές στις 10 Οκτωβρίου 1993, πήρε μέρος ως αρχηγός της ΠΟΛΑΝ που συγκέντρωσε 4,88% και εξέλεξε 10 βουλευτές.
Στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, πήρε μέρος για δεύτερη φορά ως αρχηγός της ΠΟΛΑΝ, αλλά το κόμμα του δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο όριο 3% και έμεινε εκτός Κοινοβουλίου.
Στις 18 Φεβρουαρίου 2000, ανακοίνωσε ότι η “Πολιτική Άνοιξη” θα απόσχει από τις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000, αλλά θα συνέχιζε να υπάρχει και να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου.
Η επιστροφή:
Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 με δήλωσή του υποστήριξε την ψήφο στη ΝΔ και στις 13 Μαϊου ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της Πολιτικής Άνοιξης.
Λίγες ημέρες μετά επανεντάχθηκε στη ΝΔ και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής.
Τον Ιανουάριο του 2008 και ύστερα από περίπου 17 χρόνια ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα, ως υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε