Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποιους φόρους θα μειώσει η ΝΔ – Το σχέδιο Μητσοτάκη για τις φοροελαφρύνσεις

Ποιους φόρους θα μειώσει η ΝΔ – Το σχέδιο Μητσοτάκη για τις φοροελαφρύνσεις

Μείωση φόρων – συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ – αλλά και ασφαλιστικών εισφορών περιλαμβάνει το οικονομικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τις βασικές αρχές του περιέγραψε ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε συνέδριο (Athens Law Forum on Taxation).

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

– Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για μικρά ποσά (πιθανότατα έως 10.000 ευρώ) θα ανέλθει στο 9% από 22% που είναι σήμερα.

– Ο φόρος επιχειρήσεων θα πέσει στο 20% από 29% σήμερα.

– Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30%.

– Ο ΦΠΑ θα μειωθεί κατά δύο μονάδες: ο ανώτατος συντελεστής θα πάει στο 22% από 24% σήμερα και ο κατώτατος στο 11% από 13% σήμερα.

– Ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση θα πέσουν στον κατώτατο συντελεστή, ενώ θα καταργηθεί ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά καταλύματα.

– Θα αυξηθεί το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις σε 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ (ακαθάριστα έσοδα) που είναι σήμερα.

– Θα καθιερωθεί προοδευτική φορολογική κλίμακα με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να είναι χαμηλότερος από το σημερινό που φτάνει – αθροιστικά, με το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης – στο 55%.

– Θα καταργηθούν σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

– Θα καταργηθεί πλήρως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

– Θα μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα σε 15%, σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις