Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για τις εξελίξεις – Ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για τις εξελίξεις – Ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ελλάδα, η Ευρώπη και όλη η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή να γίνεται όλο και πιο πιθανός, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία και για την εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως έγινε πρόσφατα στο Βέλγιο. Το μακελειό στο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας αλλάζει τον ρου των εξελίξεων εκτιμούν αρμόδιες πηγές στην Αθήνα και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα.

Το χτύπημα αυτό στο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, θεωρούν ότι υψώνει τεράστια, αν όχι ανυπέρβλητα, εμπόδια, στις προσπάθειες που γίνονται από πολλές πλευρές (ΗΠΑ και περιφερειακές δυνάμεις) να μεσολαβήσουν, ασκώντας επιρροή όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στους σημαντικούς παίχτες της περιοχής, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, κάτι που θα επέφερε πολυεπίπεδες συνέπειες σε διεθνές επίπεδο.

«Να πρυτανεύσει η λογική»

“Θα σας το πω πολύ ειλικρινά, είμαι πολύ προβληματισμένος για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι μπορεί να προξένησαν ή να ήταν πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ ακριβώς αυτό να επιδιώκουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Ant1.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας, η οποία έχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και παραδοσιακές σχέσεις με τις Αραβικές χώρες, διεκδικεί έναν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δύση να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

“Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα. Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας” δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη Διεθνή Διάσκεψη της Αιγύπτου ο Πρωθυπουργός

Ήδη, εδώ και ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Το Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να μεταβεί στην Αίγυπτο για να μετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμμετοχή σε υψηλό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι έχει προσκαλέσει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Νορβηγίας, ενώ πρόσκληση απηύθυνε και στις Η.Π.Α., στη Ρωσία, στην Κίνα και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κομβικός ρόλος της Αιγύπτου

Όλες οι δυνάμεις αναγνωρίζουν τον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου σε αυτή τη νέα γεωπολιτική κρίση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ζητά από την Ευρώπη να δρομολογήσει μία νέα στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο, η οποία, εκτός των άλλων, γεωγραφικά είναι ο πιο πιθανός διάδρομος φυγής κατατρεγμένων ανθρώπων προς τη Δύση.

Ανησυχία για νέα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα

Ο μεγάλος «εφιάλτης» για την Ελλάδα είναι να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα μας «καραβάνια» Παλαιστινίων. Τον κίνδυνο να επιχειρηθεί μαζική φυγή προς τη χώρα μας ενισχύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ιστορικά στενές σχέσεις με την Παλαιστίνη, ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι είναι Χριστιανοί και αισθάνονται πιο ασφαλείς στα εδάφη μας.

Στην Αθήνα, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι με δεδομένο ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ότι θα επιχειρήσει να «στριμώξει» περίπου 2,3 εκατ. κατοίκους της Γάζας (η οποία έχει έκταση περίπου 45 τ. χλμ) στο νότιο τμήμα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, η μαζική φυγή είναι… μονόδρομος.

«Φύλαξη των συνόρων χωρίς συμβιβασμούς»

“Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις” δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό το μήνυμα αναμένεται να επικοινωνήσει και το Σάββατο στην Αίγυπτο και σε όλες τις επαφές του, μαζί με την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου χρειάζεται, ανεξάρτητα από τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

«Αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε στη συνέντευξη του στον Ant1, όμως η κυβέρνηση και κανείς στην Ευρώπη δεν τρέφει αυταπάτες ότι εφόσον οι συνθήκες για τους Παλαιστινίους στη Γάζα καταστούν ασφυκτικές, θα υπάρξει μαζική φυγή.

Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας

Ένας ακόμη κίνδυνος, τον οποίο “τρέμει” όλη τη Δύση είναι η εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων. Και όπως φάνηκε και από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βέλγιο, οι επιθέσεις μπορεί να έρθουν μεμονωμένα από μουσουλμάνους και φυσικά πάντα υπάρχει και ο φόβος για οργανωμένη ισλαμική τρομοκρατία, με χτυπήματα του ISIS,

Η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών και βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση.

Διπλωματικός «μαραθώνιος»

Ο Πρωθυπουργός ανέβαλε το ταξίδι του στο Ισραήλ για λόγους ασφάλειας, και σχεδιάζει να το μεταθέσει όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και παράλληλα να μεταβεί και στη Ιορδανία.

Χθες είχε επικοινωνία με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές με τον

Πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν αλλά και τους αρχηγούς των κρατών – μελών της Ε.Ε. μέσω της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το μήνυμα της Αθήνας σταθερά είναι ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό (στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου) αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις