Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πολιτικές προεκτάσεις από το μπλόκο στη δικαστική έρευνα για το Μάτι – Γιατί βλέπει κυβερνητικές μεθοδεύσεις η ΝΔ

Πολιτικές προεκτάσεις από το μπλόκο στη δικαστική έρευνα για το Μάτι – Γιατί βλέπει κυβερνητικές μεθοδεύσεις η ΝΔ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου να μπλοκάρει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών για την τραγωδία στο Μάτι.

Η εξέλιξη προκάλεσε τη μήνιν της ΝΔ, η οποία μιλά ευθέως για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και καταλογίζει ευθύνες στην κυρία Δημητρίου, μιλώντας για «αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών, στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης».
Από το επιτελείο της οδού Πειραιώς στέκονται κυρίως στο γεγονός ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει να ολοκληρωθεί πρώτα ο διοικητικός έλεγχος από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κι ύστερα να κλείσει ο φάκελος της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης.
«Είναι πέρα από κάθε νομική λογική μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνο διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης», σημειώνουν από τη ΝΔ.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση υπαινίσσονται έτσι ότι η μεθόδευση που ακολουθείται, κατά τους ίδιους, στοχεύει στο να μπει κάτω από το χαλί η διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους έως σήμερα κι ενδεχομένως να ολοκληρωθεί η έρευνα μετά τις εκλογές, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση ν’ αποποιηθεί πλήρως των ευθυνών που θεωρούν στη ΝΔ ότι υπάρχουν.
Προς τούτο υπενθυμίζουν πως στην αντίστοιχη περίπτωση με τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες για να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης και το οποίο επί της ουσίας δεν κατέληξε στον καταλογισμό προσωποποιημένων ευθυνών για τους 24 νεκρούς.
Μάλιστα, η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει εξ αυτών των λόγων με αιχμές κατά της κυρίας Παπασπύρου, καθώς τονίζεται πως «οι στενές σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες», παραπέμποντας επί της ουσίας στους στενούς οικογενειακούς δεσμούς που φέρεται να έχει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Σημειώνεται ότι με αντίστοιχο τρόπο αντέδρασε και το Κίνημα Αλλαγής, με τον υπεύθυνο του τομέα Δικαιοσύνης, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου να τονίζει πως «με μεθοδεύσεις επιχειρείται να καθυστερήσει η δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών και η προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι», καθώς και ότι «δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε πίσω της 99 νεκρούς και ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους».

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις