Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Κερδισμένος ο Παππάς στη διαμάχη με Φίλη

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Κερδισμένος ο Παππάς στη διαμάχη με Φίλη
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

– Η διαμάχη ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον Νίκο Φίλη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε νικητή τον πρώτο
– Πως μοιράστηκαν οι ψήφοι ανάμεσα στους «53» και τους προεδρικούς
– Χαμηλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
– Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Νίκος Παππάς και Νίκος Φίλης κονταροχτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την ψηφοφορία για την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος κερδισμένος και ενισχυμένος είναι ο στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι πρώτες πληροφορίες από την καταμέτρηση των ψήφων για την Πολιτική Γραμματεία εμφάνιζαν τον Νίκο Παππά κερδισμένο στη διαμάχη του με τον πρώην υπουργό Παιδείας. Και με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν.

Πρώτος σε ψήφους είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, που πήρε 62 ψήφους. Στη δεύτερη θέση είναι ο Θοδωρής Δρίτσας με 59 ψήφους και τρίτος ο Νίκος Παππάς με 58. Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής χωρίζουν 18 ψήφοι από τον Νίκο Φίλη που πήρε 40. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε 47 ψήφους.

Σε καλές θέσεις πλασαρίστηκαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης και Σια Αναγνωστοπούλου. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέλος 144 μέλη και βρέθηκε μόλις ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Μετά την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με βάσει τις ψήφους είναι:

Αντώνης Κοτσακάς 62
Θεόδωρος Δρίτσας 59
Νίκος Παππάς 58
Σια Αναγνωστοπούλου 58
Ρένα Δούρου 57
Νίκος Σκορίνης 54
Ράνια Σβίγκου 51
Όλγα Γεροβασίλη 50
Ευκλείδης Τσακαλώτος 47
Κατερίνα Κνήτου 46
Γιάννης Μπαλάφας 45
Νίκος Βούτσης 45
Νίκος Φίλης 40
Δημήτρης Βίτσας 39
Πάνος Λάμπρου 38
Γιάννης Δραγασάκης 36
Τασία Χριστοδουλοπούλου 36
Δημήτρης Τζανακόπουλος 33
Αριστείδης Μπαλτάς 32
Έφη Καλαμαρά 27
Νατάσα Θεοδωρακοπούλου 10

Σημειώνεται πως Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης.

Είπαν στην Κεντρική Επιτροπή…

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας την Κυριακή (14.10.2018) στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τόσο τα όσα γίνονται στην ΕΡΤ, όσο και τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο στη δική του ομιλία ο Νίκος Φίλης είχε παρομοιάσει με τον Ματέο Σαλβίνι.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε περήφανος που είναι μέλος της κυβέρνησης που άνοιξε την ΕΡΤ. Στην ομιλία του, ο Νίκος Παππάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από τότε που άνοιξε με «διαστημική απόσταση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και στη (σκληρή) κριτική που έχει ασκήσει ο Νίκος Φίλης. Για την οποία, είπε, πως «ο χρόνος είναι καλύτερος γιατρός» είπε ο Νίκος Παππάς. Και δίνοντας συνέχεια στην κόντρα τους, σημείωσε ότι πριν έξι – εννέα μήνες τα ίδια έλεγε (σ.σ. ο Νίκος Φίλης). «Και για το πρόγραμμα δεν βγαίνει και για το μνημόνιο που δεν τελειώνει και δεν δικαιώθηκε. Όπως ότι είπε πως χάσαμε στο θέμα των αδειών. Δικαιωθήκαμε και σε αυτό».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ύψωσε και ασπίδα προστασίας στον Πάνο Καμμένο, τον οποίο ο Νίκος Φίλης στην ομιλία του παρομοίασε με τον Ματέο Σαλβίνι, τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκα στην Ιταλία.

«Τα περί Σαλβίνι δεν τα συζητώ. Εγώ δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση που συμμετέχει ο Σαλβίνι», είπε ο Νίκος Παππάς. Η επιλογή του ’15, είπε, ήταν αριστερή επιλογή. «Δεν ήταν παρέκβαση από την αριστερή κανονικότητα. Δεν κάναμε λάθος τον Σεπτέμβριο του 2015. Καταθέτω την αισιοδοξία μου», σημείωσε.

Το Σάββατο, ο Νίκος Φίλης δεν «μάσησε» τα λόγια του όσον αφορά στο θέμα της ΕΡΤ. «Τέσσερις φορές μέσα σε 1,5 χρόνο ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου έβαλα το θέμα της ΕΡΤ. Αναβλήθηκε η συζήτηση τέσσερις φορές», είπε ο Νίκος Φίλης, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του γιατί «έμαθα από τις εφημερίδες ότι ορίστηκε νέα διοίκηση και άλλα».

Κατά τον πρώην υπουργό, η κατάσταση στην ΕΡΤ, που… «κοχλάζει» όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα υποστούμε μεγάλη πολιτική ζημιά. Σας θυμίζω πως ο Σαμαράς έπεσε και από την ΕΡΤ που την έκλεισε δεν είναι δευτερεύον θέμα αυτό, δεν είναι παρανυχίδα. Είναι κρίσιμο θέμα».

«Όσοι θέλουν να περιχαρακώσουν τη λειτουργία των μελών του κόμματος σε μυστικές συνεδριάσεις, που δεν υπάρχουν κιόλας συνεδριάσεις, αυτοί δείχνουν να έχουν μια νοσταλγία στην παράδοση, σύμφωνα με την οποία η σιωπή είναι χρυσόςΗ σιωπή δεν είναι χρυσός. Με συλλογικό τρόπο να παλεύουμε».

Ο Καμμένος

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης ήταν η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. «Είναι στοιχείο αποπολιτικοποίησης να μην συζητάμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας σήμερα», είπε.

Χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του ’15 για συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Μια συνεργασία που, όπως είπε, «ήταν θετική και παραγωγική», αλλά μίλησε για «συνεργασία για συγκυριακούς λόγους στην αρχή βεβαίως».

Επανέλαβε όμως ότι πλέον, «εξαντλεί τη δυναμική της αυτή η συνεργασία». Και στη συνέχεια παρομοίασε τον Πάνο Καμμένο με τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκα στην Ιταλία. «Δυστυχώς βλέπω ότι ο Καμμένος, θα απογοητευτεί βέβαια, θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητεύει όμως. Είναι καρικατούρα…».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις