Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολιτική θύελλα από την κατάθεση Μιωνή στην Προανακριτική

Πολιτική θύελλα από την κατάθεση Μιωνή στην Προανακριτική

Ένα ολόκληρο βιβλίο θα μπορούσε να γράψει κανείς από τα όσα φέρεται να έχει πει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο μάρτυρας Σάμπι Μιωνής και τα οποία έχουν προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.

Ο μάρτυρας ο οποίος καταθέτει έως αυτή την ώρα στην προανακριτική έχει πει μέχρι στιγμής τα εξής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και άλλους οι οποίοι έχουν αντιδράσει με ανακοινώσεις τους.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την κατάθεση Μιωνή:

  • Ο Σάμπυ Μιωνής μίλησε για ένα από τα μεγαλύτερα παραδικαστικά κυκλώματα που λειτούργησαν στην Ελλάδα από συστάσεως του νεοελληνικού Κράτους.
  • Δήλωσε ότι κατέθεσε σήμερα μήνυση εναντίον του κύριου Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου για δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (συμμορίας). 
  • Σύμφωνα με τον Σάμπυ Μιωνή, οι καταγγελλόμενοι ως συμμορία είχαν στοχοποιήσει τον ίδιο, τον συνέταιρό του, Άγγελο Μεταξά, και το δικηγόρο τους, Σταύρο Παπασταύρου τους οποίους παρουσίαζαν μαζί με την εταιρία CMA, ως εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο χρήμα που μάλιστα κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα. 
  • Η CMA είχε πουληθεί το 2006 από τον κ. Μιωνή και κ. Μεταξά στον ελβετικό τραπεζικό όμιλο «EFG International» συμφερόντων Λάτση και είχε στο Advisory Board της τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ehud Barak. Αυτήν την εταιρία την παρουσίασαν ως εγκληματική οργάνωση.
  • Ο Μιωνής κατέθεσε ότι όλα αυτά έγιναν, προκειμένου να τους αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό και επειδή ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν συνεργάτης του Σαμαρά. Όπως χαρακτηριστικά φέρεται να είπε, «πούλησε ο Παπαγγελόπουλος στην Κυβέρνηση Τσίπρα ένα παραμύθι με δράκους έναν πλούσιο Εβραίο και έναν Παπασταύρου, συνεργάτη του Σαμαρά».
  • Μίλησε για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, στις 10.3.2016, με την παρουσία Παπαγγελόπουλου και Παππά. Σύμφωνα με τον κύριο Μιωνή, ο Παπαγγελόπουλος, στη συνάντηση αυτή, του ζήτησε χρήματα για λογαριασμό του Φιλιππάκη. Ο Μιωνής κατέθεσε ότι τα χρήματα αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν στο ποσό των 350.000 ευρώ στο πλαίσιο επόμενης συνάντησης μεταξύ Φιλιππάκη, Τάρκα, Μαργωμένου και των Ισραηλινών δικηγόρων του κ. Μιωνή με αντάλλαγμα κλείσιμο ποινικών υποθέσεων που οι ίδιοι οι μηνυόμενοι είχαν κατασκευάσει.
  • Ο κ. Μιωνής απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου για το τι διαπίστωσε στην συνάντηση στο Μαξίμου είπε ότι ένιωσε ότι ντροπιάστηκε ο Νίκος Παππάς για όσα είπε ο Παπαγγελόπουλος αλλά και με το χαρτί που του έδειξε μετά. «Ήταν πεσμένα τα φτερά του για όσα έκανε ο Παπαγγελόπουλος. Ο Παπαγγελόπουλος όμως τους είχε παραμυθιάσει, ένιωθα ότι είχε μεγάλη εξουσία και στα θέματα της Δικαιοσύνης θα έλεγα πως ήταν κράτος εν κράτει», φέρεται να είπε.
  • Κατήγγειλε ότι η κυρία Τουλουπάκη κάλεσε μάρτυρα για την εγκληματική οργάνωση και της ζήτησε να καταδώσει τον κ. Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά ως απατεώνες και, όταν εκείνη αρνήθηκε, της άσκησε ψυχολογική πίεση.
  • Κατήγγειλε σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων, εξωθεσμικών παρεμβάσεων, μεθοδεύσεων και παρατυπιών. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε έκδοση παράνομων ενταλμάτων σύλληψης για τον Άγγελο Μεταξά από την κυρία Τουλουπάκη τον Ιούνιο του 2015, που εν τέλει ακυρώθηκαν. Αναφέρθηκε, επίσης, σε παράνομο φορολογικό καταλογισμό σε βάρος του Παπασταύρου, σε πρόστιμο που καταλογίσθηκε σε βάρος του, σε συνέχεια δεύτερης έκθεσης ελέγχου, που αυθαίρετα και παράτυπα αντικατέστησε την πρώτη έκθεση ελέγχου που τον αθώωνε – φορολογικό πρόστιμο, που στη συνέχεια ακυρώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια. Αναφέρθηκε σε σειρά αντιποίνων που δέχθηκε αυτός και η οικογένειά του όταν αρνήθηκε να πληρώσει χρήματα στον Παπαγγελόπουλο.
  • Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δικαστική συνδρομή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, την οποία και κατέθεσε, που αθώωνε τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Μιωνή για τις ποινικές και φορολογικές υποθέσεις τους. Αυτή η δικαστική συνδρομή, παρόλο που παρελήφθη το 2016, σκανδαλωδώς απεκρύβη για τέσσερα χρόνια.
  • Ο Μιωνής κατέθεσε στην Επιτροπή έγγραφο βέβαιης χρονολογίας, στο οποίο οι Φιλιππάκης και Τάρκας δεσμεύονται, εν είδει δικαστών, στο κλείσιμο των ποινικών υποθέσεων που του είχαν δημιουργήσει, έναντι της αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους, που ο Μιωνής είχε δεσμεύσει δυνάμει αγγλικών δικαστικών αποφάσεων.
  • Κατέθεσε, επίσης, έκθεση ενός από τους κορυφαίους παγκοσμίως ακαδημαϊκούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τον Luis Moreno Ocampo, τον πρώτο Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, στην Ελλάδα, υπήρχε ένα δίκτυο δημόσιων λειτουργών με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο που είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μιωνής να αποτελέσει στόχο μιας σειράς αβάσιμων ποινικών διαδικασιών.
  • Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι έχει στην διάθεσή του ηχητικά ντοκουμέντα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει και να μην έχω αποδείξεις γι’ αυτό. Όποτε μου ζητηθεί από την Δικαιοσύνη θα τα καταθέσω».
  • Φέρεται επίσης να είπε: «Δεν συζητώ ότι η κα Τουλουπάκη ήταν μέλος αυτής της ομάδας. Είναι παιδί του Παπαγγελόπουλου και κολλητή της Παπαδάκου όπως η δεύτερη μου έχει πει».
  • Στο ερώτημα πόσες συναντήσεις είχε με Παππά και Παπαγγελόπουλο είπε μια.

Click4More Παπαγγελόπουλος: Ο Μιωνής παρακάλεσε εμένα και τον Παππά να τον βοηθήσουμε

Αυτά ειπώθηκαν μέχρι την διακοπή που έγινε για λίγο το μεσημέρι. Στην συνέχεια και ενώ ακολούθησαν αντιδράσεις αλλά και ανακοινώσεις ο μάρτυρας συνέχισε την κατάθεσή του.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις