Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις
Φωτογραφία Reuters

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο των δηλώσεων – από ελληνικής πλευράς – κατά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.
“Εποικοδομητική” χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
Η σημασία της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Το σημαντικό Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών το μεσημέρι του Σαββάτου (05.10.2019), μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μάικ Πομπέο, ωστόσο η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα αποτέλεσε την… ιδανική αφορμή για την ελληνική κυβέρνηση να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησαν από τον Πομπέο την συμβολή των ΗΠΑ, προκειμένου να μπει “φρένο” στην τουρκική προκλητικότητα. Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν σχολίασε όσα του είπε ο κ. Μητσοτάκης για την Τουρκία, μπροστά στις κάμερες, στην συνέχεια… αναγκάστηκε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ενώπιον του Νίκου Δένδια και των δημοσιογράφων.

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες της γείτονος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του.

Λίγες ώρες μετά το τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε “εποικοδομητική” τη συνάντηση τους. Όπως έγραψε στο Twitter: “Είχα μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Πομπέο. Είναι κοινός στόχος των χωρών μας να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή. Συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και της οικονομικής συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της ευημερίας”.

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο εκτός του ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού ύστερα από χρόνια στην Αθήνα είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια, αν τη συγκρίνει κανείς με την επίσκεψη του προκατόχου του Τζον Κέρι, ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα λίγες μόνο ώρες. Ένδειξη της εξαιρετικής σημασίας που δίνει η αμερικανική πλευρά στη στενότερη αμυντική και όχι μόνο συνεργασία της με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος δεδομένου του σημαντικού ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Στις 12:20, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποδέχθηκε τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

 

Δένδιας – Πομπέο: Τι ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στη νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή.

Στην ίδια συνάντηση, ο Μάικ Πομπέο έστειλε μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις.

“Η χώρα μας μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα” τόνισε ο κ. Δένδιας.

Στο σημείο αυτό έκανε μνεία στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μια απόφαση που, όπως τόνισε, “έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή”.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία της στρατηγικής αναβάθμισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι “αυτή καθαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας” επισημαίνοντας ότι “οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο”, καθώς και ότι “το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο Δεύτερος Γύρος του οποίου, εκκινεί τη Δευτέρα (σ.σ. 7.10.2019)”.

Και πρόσθεσε: “Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης Ελλάδος και ΗΠΑ να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον”.

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, έως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και, φυσικά, τα θέματα ενέργειας. Ως προς την ενέργεια, όπως υπογράμμισε “το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας” αποσαφηνίζοντας ότι “για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας”.

Ο Ν. Δένδιας θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την αγαστή συνεργασία και την προσωπική του συμβολή στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της Συμφωνίας. Με βασική την εθνική της διάσταση. “Θεωρούμε ότι για την Ελλάδα είναι μια απολύτως συμφέρουσα συμφωνία, γιατί αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα”, είπε ο Ν. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι επίσης αφενός “βοηθάει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις” και αφετέρου διότι “αποτελεί έναν ευρύτερο παράγοντα δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα”.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της αναβάθμισης του ευρύτερου ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, επανερχόμενη στη διεθνή σκηνή μετά την κρίση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. “Ενισχύει την Ελλάδα, ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά λειτουργεί ως παράγων σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή” τόνισε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις