Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πώς διαβάζουν στο Μαξίμου το «σφιχταγκάλιασμα» Ερντογάν με τη Χαμάς

Πώς διαβάζουν στο Μαξίμου το «σφιχταγκάλιασμα» Ερντογάν με τη Χαμάς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σκεπτικισμό παρακολουθεί η Ελλάδα τη στήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς και την τοποθέτηση του απέναντι στο Ισραήλ.

Παρ’ ότι στην Αθήνα δεν έχουν φτάσει μηνύματα από την Άγκυρα που να σημάνουν συναγερμό σε σχέση με τον υπό εξέλιξη διάλογο των δύο χωρών μετά τις συνεχείς επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ισραήλ και τη στήριξή του στη Χαμάς, ωστόσο δεν υπάρχει και εφησυχασμός.

Αντίθετα το να προκύψουν «αγκάθια» θεωρείται ένα μεν απευκταίο αλλά την ίδια ώρα, πιθανό σενάριο.

Σε κίνδυνο οι γεωπολιτικές ισορροπίες;

Η στάση Ερντογάν υπέρ της Χαμάς -για την οποία δηλώνει ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά πρόκειται για… «μαχητές της ελευθερίας»- και το «κατηγορώ» κατά του Ισραήλ για διάπραξη εγκλήματος πολέμου απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, «αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες και δημιουργεί σκέψεις κατά πόσο πλέον η Τουρκία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ» εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές.

Η στάση αυτή, θεωρούν οι ίδιες πηγές, «πετά την Τουρκία έξω από κάθε συζήτηση για τα F-16», κάτι, που όπως επισημαίνουν, μπορεί να οδηγήσει τον Τούρκο Πρόεδρο να… «απασφαλίσει ξανά» κατά της Δύσης, με συνέπειες και στις ελληνοτουρκικές θέσεις.

«Το πόσο θα κλιμακωθεί η κατάσταση ανάμεσα στη Δύση και τον Ερντογάν εξαρτάται από τα πρακτικά μέτρα που θα πάρει κατά των Εβραϊκών συμφερόντων και φυσικά κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ» δηλώνει διπλωματική πηγή στο newsit.gr.

Ο στόχος του Ερντογάν

Στην Αθήνα αλλά και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα είναι σαφές ότι την ώρα που τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Αίγυπτος τηρούν μία… «σχετικά ουδέτερη στάση», ο Ερντογάν βγαίνει μπροστά «με στόχο την πρωτοκαθεδρία». Η εκτίμηση είναι ότι θέλει να καταδείξει ότι αυτός είναι ο «πατέρας» του Σουνιτικού Ισλάμ, «παιδί» του οποίου θεωρείται η Χαμάς.

Ο κίνδυνος λοιπόν για νέες γεωπολιτικές ισορροπίες είναι εξαιρετικά πιθανός και θέτει όλες τις πλευρές, και τη χώρα μας, σε εγρήγορση.

Οι θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης

Η Ελληνική κυβέρνηση μένει σταθερή στην πολιτική της: 

  • Πρώτον, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με βάση το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
  • Δεύτερον, απαντά προς κάθε κατεύθυνση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.
  • Τρίτον, στηρίζει τη λύση δύο κρατών.
  • Και τέταρτον, υποστηρίζει την ανάπτυξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να βοηθηθούν οι άμαχοι.

Βάση ανθρωπιστικού διαδρόμου η Κύπρος;

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα δηλώνει θετική στο σχέδιο Μακρόν -αν και επιχειρησιακά εκτιμάται ότι είναι σύνθετο- να αποτελέσει η Κύπρος βάση για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Η προστασία των αμάχων κρίνεται ως βασική προτεραιότητα, αν και δύσκολα θα αποφευχθούν, όπως εκτιμάται, τα μαζικά κύματα φυγής από την εστία τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις