Πολιτική

Πώς ο Κώστας Καραμανλής ένωσε Σαμαρά και Μεϊμαράκη

Ο κίνδυνος του αφελληνισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα όσα αυτό εγκυμονούν για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών που κατέθεσαν 42 βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων συνυπογράφουν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πρωτοβουλία κατάθεσης της ερώτησης που «ένωσε» τους πρώην προέδρου της ΝΔ ανήκει στον βουλευτή Σερρών της ΝΔ Κώστα Αχιλ. Καραμανλή.

Στην Ερώτηση αναφέρεται πως «οι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα, επιβεβαιώνουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός «πόλεμος». Και παρά την όποια εύλογη κριτική που μπορεί να ασκήσει κάποιος στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι τόσο ο επιχειρηματικός, όσο και ο τραπεζικός κόσμος της χώρας έχουν περιέλθει σε προβληματική κατάσταση».

Επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά στην τραπεζική ιστορία είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος ένα hedge fund να πάρει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς, μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα. Και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, με μια Αριστερή κυβέρνηση».

Τονίζεται ότι « η Νέα Δημοκρατία είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξε εγκληματική. Μια ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επιτακτική για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, παρατηρήθηκε επί Υπουργίας Βαρουφάκη μια εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ, την οποία ακολούθησε η επιβολή από την κυβέρνησή σας των capital controls. Και δεύτερον, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν τέτοιοι (π.χ. εξαφανίζονταν οι παλαιοί μέτοχοι, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν  κεφάλαια στην Ελλάδα κ.λπ.), που οδήγησαν στον έλεγχο των τραπεζών από distress funds».

Και το τονίζουν « Δεν μιλάμε για θεσμικούς μακροχρόνιους επενδυτές, αλλά για εξ ορισμού ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα» . Υπογραμμίζουν πως «ο Νόμος 4336/2015, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει διάταξη για τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, επιβάλλει επί της ουσίας ξένους – συνταξιούχους – τραπεζίτες στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Δηλαδή – και επισήμως – έχουμε τον αποκλεισμό επιχειρηματιών και εν γένει ανθρώπων της αγοράς από τα Δ.Σ. των τραπεζών και στη θέση τους θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες, που παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι έμπειροι, δεν έχουν πλήρη εικόνα των πραγματικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας».

Οι βουλευτές της ΝΔ , παράλληλα επισημαίνουν πως « με το άρθρο 188 του προσφάτως ψηφισθέντος από την κυβέρνησή Νόμου 4389/2016, στην υπό ίδρυση Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. μεταβιβάζονται – μεταξύ άλλων – το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Δηλαδή, τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ). Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις είναι προφανής: Μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) και εν γένει όλα τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας, , με άλλα λόγια, άμεσος κίνδυνος ραγδαίας αύξησης των «κόκκινων δανείων» και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και την ελληνική οικονομία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας στην 90ή ΔΕΘ: Καινοτομία, παραγωγή και ευχές για επιστροφή του Απόλλωνα Καλαμαριάς στα «μεγάλα σαλόνια»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ συνομίλησε με φοιτητές, νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 90η ΔΕΘ
Κώστας Αρβανίτης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την ανεργία υπέρ της εργοδοσίας – Το νέο κοινωνικό «τσεκούρι» Μητσοτάκη
«Απέναντι στην πολιτική της φτωχοποίησης και του εκβιασμού, διεκδικούμε ισχυρή προστασία των ανέργων, αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία με δικαιώματα» απαντά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Κώστας Αρβανίτης
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πρόγραμμα 5 δισ. από τη ΔΕΘ – Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς για συντάξεις, μισθούς και φόρους
Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος παρουσίασε τις βασικές οικονομικές προτάσεις της Κουμουνδούρου, υπερασπίστηκε την κυβερνητική περίοδο 2015-2019 και έστειλε μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον Παύλο Πολάκη και τις δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης
Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΘ
Η απάντηση Σιακαντάρη για τη δήλωση Τσίπρα: «Δεν απομακρύνθηκα από την ΕΛΑΣ - Είχα ζητήσει να μη συμμετέχω στα όργανα»
Δημοσιοποιεί μήνυμα πριν από την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου και δηλώνει ότι παραμένει στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η πρόσφατη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει τη συζήτηση για τις συνεργασίες στην Κεντροαριστερά
Γιώργος Σιακαντάρης
Κεραμέως για το επίδομα ανεργίας μετά τις δηλώσεις Μαρινάκη: «Δεν είναι θέση της κυβέρνησης»
«Είναι ασφαλιστικό, ανταποδοτικό δικαίωμα - Δεν είναι προνοιακό» ξεκαθαρίζει η υπουργός Εργασίας μετά την πρόταση του κυβερνητικού εκπροσώπου για περιορισμό του βοηθήματος στους δύο μήνες
Κεραμέως και Μαρινάκης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
15