Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Πόσα λεφτά θα ξοδέψουν τα υπουργεία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό – Αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου

Πόσα λεφτά θα ξοδέψουν τα υπουργεία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό – Αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου

– Για το Δημόσιο ο προϋπολογισμός συνδέει το ενιαίο μισθολόγιο με τις δεξιότητες των υπαλλήλων
– Πάνω από 150 εκατ. ευρώ θα πληρώσουμε περισσότερα από τον φόρο εισοδήματος
– 114 εκατ. ευρώ σε φόρους θα πληρώσουν περισσότερα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
– Το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα “χαλάσει” τα περισσότερα χρήματα

To υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης θα λάβει τη μερίδα του λέοντος κατά την κατανομή των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ανά υπουργείο.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι πιστώσεις του υπουργείου αυτού θα διαμορφωθούν το 2016 σε 11,972 δισ. ευρώ έναντι 12,424 δισ. ευρώ εφέτος.

Ακολουθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με προβλεπόμενες πιστώσεις για το 2016 ύψους 5,246 δισ. ευρώ έναντι 5,373 δισ. ευρώ το 2015. Στο υπουργείο Υγείας προβλέπονται πιστώσεις 4,317 δισ. ευρώ έναντι 4,350 δισ. ευρώ το 2015, ενώ στο Παιδείας θα διατεθούν 4,286 δισ. ευρώ έναντι 4,381 δισ. ευρώ εφέτος.

Αναλυτικά, στα υπόλοιπα υπουργεία, όπως προκύπτει από την κατανομή των πιστώσεων του νέου προϋπολογισμού, θα διατεθούν τα ακόλουθα ποσά:

– Στην Προεδρία της Δημοκρατίας προβλέπεται να διατεθούν πιστώσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ όσο και εφέτος.

– Στη Βουλή των Ελλήνων πιστώσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ έναντι 132 εκατ. ευρώ εφέτος.

– Στο υπουργείο Εξωτερικών 258 εκατ. ευρώ έναντι 291 εκατ. ευρώ εφέτος

– Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προβλέπονται πιστώσεις 3,185 εκατ ευρώ έναντι 3,229 εκατ ευρώ φέτος

– Στο υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προβλέπονται πιστώσεις 578 εκατ. ευρώ έναντι 581 εκατ. ευρώ εφέτος.

– Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προβλέπονται πιστώσεις 281 εκατ. ευρώ έναντι 289 εκατ. ευρώ εφέτος.

– Στο υπουργείο Οικονομικών 655 εκατ. ευρώ έναντι 644 εκατ. ευρώ εφέτος.

– Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστώσεις 632 εκατ. ευρώ έναντι 669 εκατ. ευρώ εφέτος.

– Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πιστώσεις 54 εκατ. ευρώ όσο και εφέτος.

– Στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού 68 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ εφέτος

– Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφοφών και Δικτύων 570 εκατ. ευρώ ένατι 566 εκατ. ευρώ εφέτος και

– Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 321 εκατ. ευρώ όσο και εφέτος

– Σημειώνεται ότι αυτές είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και δεν αφορούν αυτές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανά υπουργείο.

 

Τι αλλάζει στο νέο μισθολόγιο

 

Για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι θα έχει ως στόχο τη σύνδεση της μισθολογικής κατανομής με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τα καθήκοντα και τη θέση του προσωπικού. Στο νέο σύστημα αμοιβών, όπως σημειώνεται, θα προβλέπεται η αποσύνδεση του βαθμού από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.

Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής του και η ένταξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης. «Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποσυμπίεση σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, ενισχύονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης, αλλά και η διασύνδεση ενός μέρους των αποδοχών του υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας», σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται, επίσης ότι σχεδιάζεται η ανάληψη δράσης για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του νέου μισθολογίου από τους φορείς του Δημοσίου, τους ΟΤΑ τα ΝΠΔΔ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Σχεδιάζεται, επίσης και αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, με στόχο τον εξορθολογισμό και τη μείωση του αριθμού τους. Ειδικότερα, προβλέπεται να συγχωνευτούν ειδικά μισθολόγια που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες ή η κατάργηση κάποιων και η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Από την αύξηση του ΦΠΑ προβλέπεται αύξηση 1,310 δισ., από την αναμόρφωση που έγινε στους συντελεστές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται αύξηση εσόδων 377 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης 32 εκατ. ευρώ, από την αύξηση που έγινε στους συντελεστές στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αύξηση εσόδων 150 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, έσοδα 114 εκατ. ευρώ προβλέπονται από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγεματίες, 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής για του αγρότες, ενώ από την αναμενόμενη αύξηση των συντελεστών φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος προβλέπονται έσοδα 32 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος. Από την επιβολή του ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιγνίδι του ΟΠΑΠ εκτιμώνται εισπράξεις 210 εκατ. ευρώ το 2016.

Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού θα ανέλθει σε 53,527 δισ. ευρώ έναντι 53,091 δισ. ευρώ εφέτος. Τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) θα ανέλθουν σε 49,107 δισ. ευρώ έναντι 48,168 δισ. ευρώ εφέτος. Το ύψος των εσόδων από τους άμεσους φόρους θα αυξηθεί στα 20,028 δισ. ευρώ από 19,165 δισ. ευρώ εφέτος. Η αύξηση κατά 863 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα διαμορφωθεί κατά 7,834 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένος κατά 204 εκατ ευρώ, λόγω των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος και αυτών που, όπως έχει προαναγγελθεί, πρόκειται να γίνουν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε