Πολιτική

Πράσινο φως από το EWG για την δόση του ενός δισ.ευρώ στην Ελλάδα

Θετική είναι η εισήγηση του EWG προς το Eurogroup που θα συνεδριάσει την Παρασκευή για την δόση του ενός δισ.ευρώ. Αισιόδοξος για εκταμίευσης της δόσης την Δευτέρα εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σπόντες από τον υπουργό Οικονομικών πως αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους. Το ποσό που θα εκταμιευθεί θα μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η συζήτηση στο σημερινό EuroWorking Group (EWG), σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και επομένως θα μπορούσε να προχωρήσει η εκταμίευση για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος .

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στο Βουκουρέστι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επιπλέον, εφόσον οι υπουργοί επικυρώσουν την εισήγηση του EuroWorking Group, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση, τη Δευτέρα, του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε από την Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Οικονομία και την Κοινωνία μετά τα μνημόνια».

«Πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά», ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Τσακαλώτος. Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση, και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα είπε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε μάλιστα, χαριτολογώντας, ότι αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια..

Νωρίτερα, το Euro Working Group είχε εισηγηθεί θετικά προς το άτυπο Eurogroup, που θα συνεδριάσει μεθαύριο στο Βουκουρέστι, να εγκρίνει την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Το μεσημέρι σήμερα, η Κομισιόν είχε εισηγηθεί, στην επικαιροποιημένη έκθεσή της, επίσης θετικά, καθώς υλοποιήθηκαν και οι οκτώ μεταρρυθμιστικές δράσεις που εκκρεμούσαν από τις 27 Φεβρουαρίου.

Το ποσό που θα εκταμιευθεί θα μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που έχει αποφασίσει το Eurogroup.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΛΑΣ επιμένει για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ζητά δέσμευση της κρατικής χρηματοδότησης και αποζημιώσεων βουλευτών
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προτείνει δέσμευση του 80% της κρατικής χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κομμάτων και υποχρεωτική απόδοση του 50% της βουλευτικής αποζημίωσης
ΕΛΑΣ 5
ΠΑΣΟΚ κατά Αλέξη Τσίπρα: «Rebranding αγκαλιά με τα συμφέροντα» – Νέα σύγκρουση για τη χρηματοδότηση της ΕΛΑΣ
Σκληρή απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αιτιάσεις της Αμαλίας - «Οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
ΠΑΣΟΚ
Κοινή ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ με Χαρίτση, Ηλιόπουλο και μέλη της Νέας Αριστεράς – Εκτός η Κασιμάτη
Το κείμενο αφορά την ψηφιακή πλατφόρμα που έθεσε σε λειτουργία η Περιφέρεια Αττικής για την καταγραφή κατοίκων των Προσφυγικών και περιλαμβάνει καταγγελίες για ελλιπή προστασία προσωπικών δεδομένων
Δούρου, Χαρίτσης, Τσακαλώτος, Κασιμάτη