Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρέσπες: Όλα έτοιμα για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας

Πρέσπες: Όλα έτοιμα για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας

– Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ
– Τσίπρας και Ζάεφ “σφραγίζουν” το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”
– “Αστακός” το χωριό Ψαρράδες από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
– Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για να είναι όλα στην εντέλεια
– Σε συλλαλητήριο καλούν οργανώσεις αντίθετες με την συμφωνία
– Το πρόγραμμα και ο τρόπος της συνάντησης

“Τρέχουν” για να προλάβουν τα επιτελεία της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας στις Πρέσπες, προκειμένου την Κυριακή (17.06.2018) να είναι όλα έτοιμα για την υπογραφή της αναμφίβολα ιστορικής συμφωνίας για την “Βόρεια Μακεδονία”.

Στο χωριό “Ψαρράδες” έχει στηθεί όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες, μια μεγάλη εξέδρα περίπου 100 μέτρων ενώ φυσικά ο χώρος είναι προστατευμένος για το ενδεχόμενο βροχής.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο καθώς όλα τα συνεργεία εργάζονται συντονισμένα ώστε να είναι όλα έτοιμα για τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο χωρών. Όλο το χωριό «ζει και αναπνέει» στους ρυθμούς της αυριανής συμφωνίας ενώ άπαντες σε Ελλάδα και Σκόπια θα μιλούν για μια μικρή κοινότητα που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οι ζωές των κατοίκων του χωριού έχουν αλλάξει τις τελευταίες μέρες. Οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί και τα τηλέφωνά τους σπάνε από συγγενείς και φίλους, που τους ρωτούν για να μάθουν περισσότερα.

Αύριο όπως έχει γίνει γνωστό θα γίνει συλλαλητήριο.Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας. Μάλιστα όπως αναφέρεται ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για τη μετάβαση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στις Πρέσπες, από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη δρακόντεια.

Εικόνες από τις πυρετώδεις ετοιμασίες

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα υπογράψουν, παρουσία των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ωστόσο, ο τελευταίος πιθανότατα δεν θα παρευρεθεί…

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά…

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων

Η ανακοίνωση του υπουργείου ΕΞωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί στις Πρέσπες, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, όπου, παρουσία του Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, θα υπογράψει με τον ομόλογό του, Nikola Dimitrov, την Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στην τελετή υπογραφής θα παρευρεθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Federica Mogherini και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Johannes Hahn. Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα παραστούν η Rosemary DiCarlo, Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Matthew Nimetz, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ΠΓΔΜ: Ιστορική η υπογραφή της συμφωνίας για όλη την Ευρώπη

Η αυριανή ημέρα είναι «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Μίλε Μποζνιακόφσκι, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των προετοιμασιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση. Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μίλε Μποζνιακόφσκι στο ΑΠΕ:

Οι συμβολισμοί είναι μεγάλοι για τις δύο χώρες, είναι μια ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες;

«Θα έλεγα ακόμα περισσότερο. Είναι μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, είναι ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή, για τα Βαλκάνια, για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στις δυο χώρες λύνουν το ζήτημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια. Είμαστε στα πρόθυρα να το λύσουμε και πιστεύουμε ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

Είστε αισιόδοξος λοιπόν ότι αύριο ξεκινά μια νέα ημέρα για την περιοχή;

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ. Ξεκίνησαν όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Πολύ λίγοι άνθρωποι πίστευαν στις διαπραγματεύσεις, όπως ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ. Έδειξαν ισχυρή θέληση και προσήλωση στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι και στις δύο χώρες ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια λύση.

Τώρα έχουμε μια συμφωνία που είναι φυσικά συμβιβασμός, που πιθανότατα δεν είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, αλλά που είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο.

Πηγή: LiveNews, life-events.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις