Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Προανακριτική: Αιχμές και σήμερα από την Ξένη Δημητρίου κατά Ράϊκου και Αγγελή

Προανακριτική: Αιχμές και σήμερα από την Ξένη Δημητρίου κατά Ράϊκου και Αγγελή

Με φόντο την οριστικοποίηση της συζήτησης και λήψης απόφασης από την Ολομέλεια επί του αιτήματος  της  ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνεχίζει σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη φορά την κατάθεση της στην Προανακριτική Επιτροπή η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Σήμερα στην Προανακριτική απέστειλε αίτημα η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου με το οποίο ζητά να λάβει τα πρακτικά της κατάθεσης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προκειμένου όπως αναφέρει στην αίτησή της να του καταθέσει έγκληση  για ψευδορκία, απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα αδικήματα,  για όσα – σύμφωνα με δημοσιεύματα – κατέθεσε  εις βάρος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που συνεχίζεται από τις 11 το πρωί, η κυρία Ξένη Δημητρίου απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων φέρεται να συνεχίζει τις αιχμές ως προς τις ενέργειες και όσα έχουν καταγγείλει η εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου και ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής και να υπερασπίζεται περί του σύννομου των ενεργειών της νυν Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων.

Η κυρία Ξένη Δημητρίου φέρεται να αρνήθηκε να τοποθετηθεί κατά πόσο ήταν σύννομος ο τρόπος με τον ο οποίο η  Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη  έκανε προστατευόμενο τον μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» καθώς είχε  κατέθεσει στην Αμερική λέγοντας «δεν ξέρω εάν ισχύει αυτό».

Αρνήθηκε επίσης να τοποθετηθεί επί της δικογραφίας κατά του Ανδρέα Λοβέρδου λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να καταθέτω για ζητήματα που αναφέρονται στην δικογραφία και να κάνω  αποσπασματικές αναφορές, ενώ φέρεται να έχει χαρακτηρίσει αναξιόπιστα τα όσα έχει ισχυριστεί ο πρώην προστατευόμενος και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση Novartis  Νίκος Μανιαδάκης λέγοντας πως θα έπρεπε να είχε κάνει τις καταγγελίες για πιέσεις πριν καταστεί  κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την προανακριτική επιτροπή, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φέρεται να έχει αφήσει και πάλι αιχμές για τις καταθέσεις και καταγγελίες της κυρίας Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, λέγοντας πως στις αρχές του 2018 κατατέθηκαν οι μηνύσεις Σαμαρά και άλλων πολιτικών προσώπων  κατά των Εισαγγελέων και πολιτικών.

Οι κύριοι  Αγγελής και Ράικου δεν είπαν το παραμικρό τότε για πιέσεις και τα περί Ρασπούτιν. Αυτά ειπώθηκαν πολύ μετά τον Φεβρουάριο του 2018. Εγώ η ίδια έστειλα τις μηνύσεις στη Βουλή και φέρεται η κυρία Ξένια Δημητρίου να ανάφερε πως πολύ αργότερα, ένα χρόνο μετά σχεδόν, η κυρία Ράικου και Αγγελής άρχισαν να μιλούν για πιέσεις  Παπαγγελοπουλου και λέγεται πως είπε «Όψιμα τα λέει η Ράικου και ακόμη πιο όψιμα ο Αγγελής…» .

Καταγγελίες και για Παναγιώτη Αθανασίου

Η κα Δημητρίου φέρεται να έκανε και σοβαρές καταγγελίες όχι μόνο κατά των εισαγγελέων Ράικου και Αγγελή αλλά και κατά του  εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που έχει κάνει σχετικές καταγγελίες κατά του κ. Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ξένη Δημητρίου φέρεται να καταλόγισε στον τότε Οικονομικό εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου ότι κρατούσε στο γραφείο του  για 3 χρόνια (2014-2017) υπόθεση που αφορούσε off shore εταιρείες τριών  βουλευτών της ΝΔ που είχαν χρηματίσει υπουργοί.

Η  κυρία Δημητρίου φέρεται να κατέθεσε πως υπήρχε υλικό σε δεκάδες φακέλους με πολλά στοιχεία για αυτή την υπόθεση.  Και αυτό το υλικό εστάλη από τον αντικαταστάτη του κ. Αθανασίου, τον κύριο Μπρή,  στην κυρία Ράικου για συσχέτιση. Τελικά διαπιστώθηκε ότι η δικογραφία που είχε ζητήσει η κυρία Ραικου να συσχετισθεί, ήταν δική της δικογραφία και γνώριζε από τότε το θέμα.

Η πρώην Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φέρεται επίσης να κατέθεσε στην Προανακριτική  ότι εκείνη ήταν που ζήτησε να μην προαχθεί ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου, όχι μόνο όμως γι’ αυτή την καθυστέρηση αλλά και για το γεγονός ότι όταν κλήθηκαν στην Χάγη για συνάντηση εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους  στην υπόθεση Panama papers, για ανταλλαγή στοιχείων εκείνος είπε  ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε ενώ αυτό δεν συνέβη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις